2017-04-16 190 浏览
H8 again and again?! 当猪小姐谂唔到食唛嘅时候 就自自然然咁贡左去厚福街揾食!成栋都系食肆嘅大厦H8当然系目标之一啦 今晚同猪先生决定食西班牙菜 系位于2/F嘅「espuma」晚上八时入座 基本上已差不多full house!有撑枱脚嘅情侣 亦有一班人嘅小聚会我地被安排坐窗边嘅二人卡位 气氛相当唔错 富有西式色彩 而且颜色配撘也match养眼set menu几吸引 感觉几岩口味 零秒order左!谂到费事谂 猪果然系懒懒的先上是日餐汤!系忌廉蘑菇汤整个汤系用多款式嘅菇菌搅拌而打出尼嘅 菌味浓郁到不得了 喜欢菇味嘅朋友一定大爱但汤的温度只是微暖 而且忌廉太少引致质感不够滑 影响整体感觉前菜小食有两款第一款系西班牙黑毛猪火腿配蜜瓜卖相的骰可爱 美美的摆盘独特天然风干嘅咸香黑毛猪火腿同香甜熟香嘅蜜瓜一向都系prefect match 夹埋一齐食 无得输!第二款系烤虾配芒果菠萝莎莎及多士有惊喜! 已调味嘅虾烤得又香又脆 脆得连虾壳都可以食到配上醒胃清爽嘅芒果菠萝莎莎酱 yummy多士虽然同样脆口 但与虾好像各有各食 感觉不太连贯一体主菜亦有两款 我地拣左黑松露酱炒鲜杂菌烩饭
H8 again and again?!
当猪小姐谂唔到食唛嘅时候 就自自然然咁贡左去厚福街揾食!
我地被安排坐窗边嘅二人卡位 气氛相当唔错

前菜小食有两款
第一款系西班牙黑毛猪火腿配蜜瓜

卖相的骰可爱 美美的摆盘
西班牙黑毛猪火腿配蜜瓜
夹埋一齐食 无得输!
第二款系烤虾配芒果菠萝莎莎及多士
有惊喜!
已调味嘅虾烤得又香又脆 脆得连虾壳都可以食到

配上醒胃清爽嘅芒果菠萝莎莎酱 yummy
多士虽然同样脆口 但与虾好像各有各食 感觉不太连贯一体

主菜亦有两款 我地拣左黑松露酱炒鲜杂菌烩饭同埋墨鱼汁鳗鱼薄饼
黑松露酱炒鲜杂菌烩饭
risotto香气四溢 黑松露加杂菌味相当突出
cream sauce加上浓香芝士增强诱惑感
黑松露酱炒鲜杂菌烩饭
risotto饭粒饱满 但质感偏硬
一个人食 会觉得很漏呢!两个人share食刚刚好
墨鱼汁令pizza黑妈妈 卖相就争啲啦

不过猪小姐并非斋睇外表 而会著重内馅嘅人 我并唔系咁肤浅的哈哈
墨鱼汁鳗鱼薄饼
pizza上嘅配料有菇粒及瓜粒令口感有不同层次 鳗鱼粒爽口鲜甜带有烧汁味
薄底pizza批边薄脆 芝士味比墨鱼汁更突出
但整体配合起尼 味道相当有水准!
香橙芝士饼
香橙芝士饼
饭后甜品系香橙芝士饼
系简洁嘅presentation
cream cheese和香橙味道不重 偏淡 不过也不失 反而比较喜欢右边的小小生果塔
西班牙菜感觉多元化同创新
 delicioso