2020-06-16 25 浏览
香滑牛油咖喱😯正宗惹味薄饼正宗印度餐厅.前排去左士耳其旅行,无谂过当地嘅中东菜原来几好食,自此都会喺香港试吓不同中东菜式。呢日喺天后饮完take your time,发现一间装修好靓嘅印度菜。.餐厅好干净企理,用上好富印度文化及宗教色彩嘅装修,有彩色嘅拼墙同图案,餐厅亦系由local印度人打理,感觉非常地道!.奶油咖喱鸡块Shahjahni Butter Chicken $108因为怕辣,点了呢一道奶油咖喱鸡,咖喱口味偏香甜,唔辣亦唔呛口,咖喱味道用上了奶油配上mild嘅印度香料所以好浓郁,质感亦好滑身😍呢道咖喱用铁盘盛载,有微微嘅蜡烛在铁盘下保温,非常细心!鸡肉同咖喱当然系绝配,鸡块数量都唔少,绝对饱肚!.素菜咖喱?Lahori Palak Paneer 芝士烩菠菜茸 $78唔食肉嘅朋友食印度菜其实有好多选择,点了一道芝士烩菠菜茸。有啲似Cream Spinach,打得细滑嘅菠菜茸冇乜’鞋恰恰’嘅草青味,反而系带咗奶油嘅甜香,菠菜茸入面有好多芝士粒☺️用黎点薄饼都好夹!.薄饼食咖喱当然系配印度薄饼,一个薄饼同喺平时自助餐食嘅有啲唔同,唔系斋薄饼咁简单,薄饼系有少少厚度的, 入面系薯仔蓉
香滑牛油咖喱😯正宗惹味薄饼

正宗印度餐厅
奶油咖喱鸡块
Shahjahni Butter Chicken $108
呢道咖喱用铁盘盛载,有微微嘅蜡烛在铁盘下保温,非常细心!
鸡肉同咖喱当然系绝配,鸡块数量都唔少,绝对饱肚!
素菜咖喱?
唔食肉嘅朋友食印度菜其实有好多选择,点了一道芝士烩菠菜茸。
薄饼
食咖喱当然系配印度薄饼,一个薄饼同喺平时自助餐食嘅有啲唔同,唔系斋薄饼咁简单,薄饼系有少少厚度的, 入面系薯仔蓉嘅馅,薯仔系辣辣地嘅,亦都带有洋葱味, 令薄饼增添不少口感!
整体嘢食同环境真系唔错,下次食印度野都会嚟呢度!