2022-04-03
中午时分,途经佐敦,成条街都系食店,当见到“十三姨”呢个名几特别,真系忍唔住要入去试试。第一次去既食店,睇餐牌就选择招牌菜或推介,点都唔会差得去边既,如果真系连招牌菜都唔掂,呢间食店以后都唔使帮衬。枱上面有两款豉油,一款薄身淡色啲既,用黎食饭,唔太咸,不过无乜惊喜。另一款用嚟食面的,好甜下,有少少似海南鸡饭𠮶啲甜豉油。值得一提,十三姨辣椒酱,青绿色既,真系好辣,唔食得辣既就唔好试了。十三飞,大家去到必试,我将面改为翠玉瓜面,试下乜野口感,入口爽脆,都几清新既味道,汤底不错,唔会死咸,但保持清汤味,牛肉质素都不错,够冧身。另一招牌菜就系,老板娘鹅肝煎蛋饭,呢个真系必食,性价比奇高,竟有三块鹅肝,外脆内软入口即溶。见到有相片介绍, 椒盐白饭鱼,但又强调系素食,好奇心态下,叫黎试试,食左几啖,都系唔知系乜野材料做的,问姐姐是什么,原来是椰青肉,真系好惊喜,完全谂唔到,但食落既口感同真的白饭鱼好相似,果然有谂头。仲要有多款免费饮料供应,呢个价钱,值!抵!
免费餐前小食
另一款用嚟食面的,好甜下,有少少似海南鸡饭𠮶啲甜豉油。
仲要有多款免费饮料供应,呢个价钱,值!抵!