1K
Soul Food #中环又到咗black series嘅时候啦🤩🤩🤩可以以优惠价食到black sheep🐑旗下嘅餐厅,佢哋有各种唔同格调、菜式、价位嘅餐厅,较为耳熟能详嘅包括今次食嘅Fukuro、La Vache!、米芝莲一星嘅Belon,仲有我上年试过觉得超好食嘅阿根廷菜Buenos Aires Polo Club!今次呢间价格价格亲民啲,主打泰国菜,虽然冇佢旗下其他餐厅咁出名,但食物同样高质。无论系前菜、主菜、定系甜品都系咁好食!而且仲要一道好食过一道!$198/1前菜🔶Chicken Satay 椰香沙嗲鸡🐔- 鸡肉、椰奶、红咖喱、花生酱🔷Spicy Papaya Salad 香辣青木瓜沙律🥙- 青木瓜、豆角、番茄、花生、虾干沙嗲鸡串烤得够香,青木瓜沙律酸酸甜甜好开胃!主菜🔶Drunkard’s Noodles 醉炒海鲜河粉🍤- 炒辣河粉、鱿鱼、大虾、九层塔、泰国青柠叶呢道算系fusion,采用嘅河粉较特别,较一般嘅阔、烟韧,配上各种海鲜同埋香料,炒得好香,富有九层塔嘅香气,带少少香辣,够晒惹味。🔷Stir-fried Morning Glory 泰式炒通菜🥬- 通菜、香蒜
Soul Food #中环

$198/1
前菜
🔶Chicken Satay 椰香沙嗲鸡🐔
- 鸡肉、椰奶、红咖喱、花生酱
🔷Spicy Papaya Salad 香辣青木瓜沙律🥙
- 青木瓜、豆角、番茄、花生、虾干
沙嗲鸡串烤得够香,青木瓜沙律酸酸甜甜好开胃!

主菜
🔶Drunkard’s Noodles 醉炒海鲜河粉🍤
- 炒辣河粉、鱿鱼、大虾、九层塔、泰国青柠叶
- 通菜、香蒜、辣椒
超有镬气,每次个厨师炒通菜嘅时候成个厨房都会着晒火,单单用咗蒜蓉同埋辣椒就整到成个通菜都好香,冇谂过连菜都可以煮得咁好食。
🔶Beef Brisket Penang Curry 槟城咖喱牛腩配Jasmine rice丝苗白饭🍛
- 牛腩、新鲜椰酱、烧菠萝、烤花生
咖喱食落去冇望咁辣,但系好香椰酱同花生味!加上佢嘅菠萝系事先烧过,非常香甜,配上肉质软腍嘅牛腩,真系停唔到口。

甜品
🔷Coconut Ice cream 椰子雪糕🍨
- 椰子雪糕、盐味椰糖焦糖、花生
系我食过最好味嘅椰子雪糕!食落去好似食紧淡淡椰丝,感觉到佢真系用椰子榨出嚟!佢嘅焦糖花生酱简直系画龙点睛,咸咸地配埋超级香口嘅花生,同个椰子雪糕绝对系绝配!回味无穷。

呢间算系black sheep入面较为平民嘅餐厅,$200就已经食到咁多道菜,真系饱到上心口🥰而且食物质素好高,真系每一碟𩠌都唔会令你失望!