2016-02-02
旺角有好多甜品店,今次吸引我既系呢间门面睇落好似bar,而其甜品好似实验品的Next Station Dessert 落地玻璃外的城市落住雨,而我地系既宁静又雅致既甜品店食野,别有风味 Test Tube 2.0因为我未试过第一代试管,所以做唔到比较,唯有净系分享下我今次既感觉啦 三支boiling-tube-sized既test tubes好有新鲜感;加上佢用左spatula做匙羹,勾起我地细个入lab做实验既回忆。由最左起说起--特浓朱古力慕丝。中间既士多啤梨有点酸,更衬批出朱古力慕丝的甜。然后系伯爵红茶奶冻。因为我打算等齐甜品影大合影的关系,上面既泡泡早已消失掉 淡淡既伯爵红茶味,加上奶冻软滑既质感,好适合d唔想食太甜(或唔想肥)既朋友食 最后系Oasis (椰子奶冻,菠萝慕丝)。菠萝慕丝好有新鲜感,因为其他地方好少食到菠萝整既甜品 椰子奶冻都一样,虽然不少地方都有椰子既甜品,不过好多时都系成个椰子上。而呢度却将椰子制成奶冻,虽然系奶冻,但椰子味都好重。结论系呢个Test Tube 2.0好适合追求新鲜感既人试下 Chocolate Molten Cake wit
今次吸引我既系呢间门面睇落好似bar,
而我地系既宁静又雅致既甜品店食野,
别有风味
Test Tube 2.0
所以做唔到比较,
唯有净系分享下我今次既感觉啦
加上佢用左spatula做匙羹,
勾起我地细个入lab做实验既回忆。
由最左起说起--特浓朱古力慕丝。
中间既士多啤梨有点酸,
更衬批出朱古力慕丝的甜。
然后系伯爵红茶奶冻。
因为我打算等齐甜品影大合影的关系,
上面既泡泡早已消失掉
淡淡既伯爵红茶味,
加上奶冻软滑既质感,
好适合d唔想食太甜(或唔想肥)既朋友食
最后系Oasis (椰子奶冻,菠萝慕丝)。
菠萝慕丝好有新鲜感,
因为其他地方好少食到菠萝整既甜品
椰子奶冻都一样,
虽然不少地方都有椰子既甜品,
不过好多时都系成个椰子上。
而呢度却将椰子制成奶冻,
虽然系奶冻,但椰子味都好重。
Chocolate Molten Cake with Baileys
(可能系有d回忆既关系.. haha)
呢度既心太软特别在可以拣一款liqour做酒心,
包括Rum, Grand Manier, Baileys, Tequila Rose。
而我就叫左Baileys (会creamy d,好似系)
如片中所见,
先将Baileys挤到心太软入面,
然后将心太软切开,
最后,欣赏流心效果
好有参与感,觉得自己有份完成一份甜品
味道又点呢?
由于心太软既朱古力太浓既关系,
事实上Baileys既味道唔系好出。
不过用作调味黎讲,Baileys已经完成到佢既任务,
因为佢同令个甜品加重左牛奶味,好夹
食甜品其实好多时系醉翁之意不在酒,
而旨在揾个地方,
食完晚餐后同朋友好好地倾计。
一间咁靓既甜品店,
加上别局特色既甜品,
十分适合茶余饭后去