2016-05-09 182 浏览
食完晚饭又黎到我最爱既甜品时间了,其实尖沙咀既甜品店大部份已经试过,又想试新野,系赫德道附近行下行下去到去漆咸道南交界比我发现有间之前未食过既甜品店,就系被呢个橙色招牌所吸引!行近d睇清楚,原来系专食抹茶系列同芒果系列既甜品店,而我就非常爱抹茶味的,一支箭甘冲了入去!不竟系平日既十点几,人不多所以不用等位,入面太约可容纳二十人!个餐牌非常精美,图文并茂,未食已先兴奋,哈哈~先黎一个抹茶窝夫配豆腐雪糕HK$68, 卖相相当之吸引而且劲有份量,有三块抹茶窝夫,上面铺上红豆蓉及白玉,窝夫外脆内软又有浓浓抹茶味,配上甜甜的红豆蓉增加其甜味及烟韧既白玉增加其嚼口,食落口感一流,旁边当然不小得幼滑既豆腐雪糕,还有一杯窝心既热玄米茶,一冷一热,感觉很特别~一个抹茶甜品又边够呀!再黎个抹茶心太软配豆腐雪糕HK$78!一切开个心太软就流出既抹茶浆而且还有余温,甘甘甜甜,用微脆既外层饼皮点黎食,抹茶味更浓更出,旁边同样配上幼滑既豆腐雪糕,甜甜既红豆蓉,烟韧既白玉同窝心既热玄米茶,我个人认为抹茶味既心太软比朱古力味更好食~Yummy最后还点了杯抹茶红豆白玉圣代HK$68,系我最想点既甜品,一早已被那餐牌既插
个餐牌非常精美,图文并茂,未食已先兴奋,哈哈~
抹茶窝夫配豆腐雪糕
抺茶红豆白玉圣代
最后还点了杯抹茶红豆白玉圣代HK$68,系我最想点既甜品,一早已被那餐牌既插图深深吸引住,原来实物更精致,用玻璃杯盛载,能一层一层看清楚用料!由上致下分别有咖啡味马卡龙,豆腐雪糕,红豆蓉,玄米果冻,抹茶白玉,芝麻慕丝,抹茶布甸和可可脆米!

咖啡味马卡龙:甜度啱啱好,也很喜欢呢个咖啡味
豆腐雪糕:够幼滑,豆味又够出
红豆蓉:甜而不漏
玄米果冻:味道清淡,够清新
抹茶白玉:烟韧弹牙
芝麻慕丝:本人不是太喜欢芝麻味,好采不是太多
抹茶布甸:甜中带甘又滑身
可可脆米:食落脆卜卜,增其口感

又一日大满足归家!快乐真的很简单!
抹茶窝夫配豆腐雪糕