2009-09-15
姑妈book左位叫我地去饮茶, 本来想唔去但又冇得推, 阿妹又冇义气临时缩沙, 好彩d野都好食雪山奶皇包值得试, 奶皇包食得多, 但未试过西式奶皇包, 并唔系传统白色皮而系西式焗皮, 个皮又够软熟榄角排骨好特别, 食落冇油腻既感觉, 我食左几旧都系全肉, 正!排骨上面有d榄角碎, 有少少咸咸地, 又有蜜糖味甜甜地, 所以好特别, 榄角同蜜糖好match蒜香鲜虾长春卷 – 卖相好吸引, 连相都唔记得影就抢住食佢系用只杯上, 每条春卷都成只碟咁长, 一杯有4条, 仲有好似虾片咁脆既长形配料比起传统春卷幼d, 仲冇咁油tim台式卤豆腐系比较平凡既菜式, 但一d都唔普通, 因为个豆腐系超滑, 必食咸水角唔会皮厚涵少, 佢用个小竹篮上更添食欲不见天韮黄虾肠 – 有菜伴碟都好少见, 肠粉皮好软滑又够薄, d虾又大只平时食开都系品字形三条, d豉油永远都系渗晒最底, 一条过就冇lee个问题, haha~食得叉烧包多就试下菠萝叉烧餐包, 味道一般la姑妈同表姐都钟意食鱼, 叫左个煎黄花鱼, 我就麻麻地因为望落去好似有d干但食落去原来d鱼肉都滑, 外脆内软, 香香脆脆
蒜香鲜虾长春卷 – 卖相好吸引, 连相都唔记得影就抢住食
比起传统春卷幼d, 仲冇咁油tim
咸水角唔会皮厚涵少, 佢用个小竹篮上更添食欲
食得叉烧包多就试下菠萝叉烧餐包, 味道一般la