2011-05-30
简直好似去饮, 估唔到去依间VEGETARIAN RESTAURANT食DINNER, 会系咁!佢无得比我地选择点咩𩠌, 一坐低, 就系咁上菜. 一直系咁上, 一上就上左12种野食. * * *1) 好似系前菜既野, 一碟劲似猪肉干既素猪肉干, 同一碟芝士圈(去超市有得买果D). (居然用芝士圈? 开PARTY?)2) 有4碟好似系小食+前菜既野: (左至右), 劲似咕噜肉既野(甜多过酸), 菜丝(淡淡地, 无乜味), 菇(好滑, 好似系用蚝油?), 青瓜包著D好爽既似鱼片咁色既野, 上面果D黄色系沙津酱.3) 汤, 有好多腰果, 浸到软哂同变哂灰色, 同一大块菇, 几好味.4) 个包入面好多菇. 不过, 依味系其他同类RESTAURANT都食得到, 系大个D, 无咩特别.5) CARROT黎果件白色野, 上面系D有少少似定柔鱼丝既野. 个样好靓, 不过无乜味, 好可惜~6) 炸鱼肉, 下面系木瓜, 中间果D唔知系乜野黎. 几好味, 因为件炸鱼肉, 可能我分开食果3层, 所以唔知一齐食果种好味法.7) 似猪肉碎蒸豆腐, 件豆腐几滑同实.8) 蚝油菇, 问个WAITER, 佢话依件野系要
* * *
7) 似猪肉碎蒸豆腐, 件豆腐几滑同实.
8) 蚝油菇, 问个WAITER, 佢话依件野系要黎扮鲍鱼.
9) 腰果煮D扮肉既野. 我觉得系猴头菇, 我个台湾朋友话系素猪肉.
10) 抄衣面, 无乜特别啰.
11) 萍果批, 正呀个皮, 好脆! 入面D萍果又唔会太甜, 个皮既味又岩岩好中和左D萍果.
12) 杏仁糊, 同其他出面果D一样.
* * *
好似$200几一个人.
* * *
我细个同中学果时, 就时不时去食VEGETARIAN RESTAURANT, 依家好少去LU.
唔系好熟D新菜式, 以前多数去功德林(中学)抄碟面当LUNCH, 同小祈园(细个)去饮茶(最钟意食果D半透明果D饺(?)