2021-11-05
DONKI最近系香港开设咗全球第一间回转寿司专门店「鲜选寿司」,一直都好想去朝圣下,但新开幕一定系people mountain people sea,免不了要等成几个钟,所以都系望而却步! 但估唔到前几日男朋友嚟接我收工,佢预先拎定咗飞,我收工一去到就可以入得,完全唔需要等~真系认真抵赞!超叻仔! 由于我个人唔食得生冷嘢,但又想全面介绍「鲜选寿司」嘅嘢食畀大家做个参考,所以以下嘅食评交畀男朋友~ 🧡蓝鳍吞拿鱼拼盘($37)食齐3味新鲜、肥美、优质嘅吞拿鱼寿司先收依个价,无理由唔叫~ 🧡日本产池鱼($12)唔错,鱼味都几香,值得一试! 🧡北寄贝($12)🧡螺片($12)正正常常,价钱相宜! 🧡虾三味(甘虾、虾、赤虾)($17)虾三味都喺抵玩嘅,虾同赤虾都够味同质感好! 🧡火灸芝士虾($12)味道不错,价格合理! 🧡火灸香草虾($12)香草味浓,虾肉优质,CP值高! 🧡牛油果沙律酱虾($12)味道夹,口感佳,推介! 🧡蟹味噌($12)鲜味十足,入口超重蟹味,必点推介! 🧡火灸照烧沙律酱三文鱼($12)🧡火灸明太子沙律酱三文鱼($12)不过不失,合理水准! 🧡芝士鳗鱼($27)芝
蓝鳍吞拿鱼拼盘
🧡蓝鳍吞拿鱼拼盘($37)
🧡日本产池鱼($12)
唔错,鱼味都几香,值得一试!
🧡北寄贝($12)
🧡螺片($12)
正正常常,价钱相宜!
🧡虾三味(甘虾、虾、赤虾)($17)
虾三味都喺抵玩嘅,虾同赤虾都够味同质感好!
🧡火灸芝士虾($12)
味道不错,价格合理!
🧡火灸香草虾($12)
香草味浓,虾肉优质,CP值高!
🧡牛油果沙律酱虾($12)
味道夹,口感佳,推介!
🧡蟹味噌($12)
鲜味十足,入口超重蟹味,必点推介!
🧡火灸照烧沙律酱三文鱼($12)
🧡火灸明太子沙律酱三文鱼($12)
不过不失,合理水准!
🧡芝士鳗鱼($27)
芝士味浓,鳗鱼就正常,不过不失!
茶碗蒸
🧡茶碗蒸($17)
蛋味香浓、口感幼滑!虽则简单,但绝不能错过~
北海道软雪糕
🧡北海道软雪糕($17)
雪糕最讲求嘅喺绵滑口感同奶油香气,Donki嘅北海道软雪糕喺依两方面都做得恰到好处,绝对可以成为一餐嘅完美Ending!
总体黎讲系好抵食嘅,比寿司郎平啲,但选择感觉上较少,吞拿鱼、虾、蟹膏都唔错~Wasabi 喺成间店嘅精髓,唔系平时食个啲hea嘢,绝对推荐!