2017-09-05 372 浏览
今日终于我地四个未来才俊都正式番工了,系呢个咁值得庆祝的日期里,我们就当然要约出黎食个靓饭啦!!上次同屋企人黎过一次Dreamix,觉得环境,服务,食物质素都好有保证,所以今次就决定番食啦。今次我地一行四人就预约左八个菜,分别有冰镇花胶;淮山杞子响螺鸡汤;胡椒虾;昌妈妈炆猪肉;  虫草花上汤浸时菜; 甜醋鸡; 百花蜜脆鳝; 菜婆婆冬瓜。未正式上菜之前,靓靓待应仲放低左枝自家制既菊花茶俾我地,味道好清甜,入口有阵阵的花香,十分开胃。首先,就来了一道凉盘冰镇花胶,材料有花胶,青瓜,黑松露,仲有少少沙律酱。黑松露超级香,有阵阵既香菌味,配上清甜的青瓜,味道清爽! 花胶质地爽口,混合了黑松露后,味道相当开胃!!第二道菜就是呢个淮山杞子响螺鸡汤,未上汤之前就上左汤料先,鸡肉肉质依然十分嫩滑,唔会炖到老晒,可以沾少少辣椒油,味道十分刺激!! 鸡汤水准好好,味道鲜甜,而且唔会有丝丝油腻的感觉。可以一提的是,不需要马上饮晒,可以留少少到晚宴的尾声,职员会主动帮手加番热(加爆分)!!胡椒虾一人一只,想食多只都冇。胡椒味很强烈,连虾身都不可以放过呀!虾头清理的好彻底,食落既都系肉膏,虾身主厨亦都有细心处理

胡椒虾一人一只,想食多只都冇。胡椒味很强烈,连虾身都不可以放过呀!虾头清理的好彻底,食落既都系肉膏,虾身主厨亦都有细心处理过,食既时候十分方便,而且经过处理后,虾肉亦都混和了胡椒的调味,总体来说,诚意十足,味道亦佳。

昌妈妈炆猪肉绝对系呢度其中一味招牌菜,肉既部分选取了玻璃腩,肥瘦分布均衡,而且肥肉都不会食到一口油,软软的,十分入味,瘦肉都炆得软软,用来送饭是一级棒!! 如果觉得油腻的,仲可以夹曼头来食,味道确实系中和起来,冇咁强烈饱肚的感觉。 值得一提的是,猪肉用左个窝去盛,下面有温火在加热,不会食到一半就酽晒油,处理相当贴心。

连续食左个味道较浓既菜,下一个菜就是味道清淡的虫草花上汤浸时菜,上汤中有不少虾干,有鲜鲜的海鲜味,此外亦都有磨菇调味,所以成个菜食起来特别清新,而且感觉食完都没有咁滞。就成个晚宴来说,有种承上启下的作用。

甜醋鸡就可以说是带领个晚宴步向高潮的一个菜,用砂煲盛上半只鸡,上菜的时做酱汁还是滚滚的,先不说别的,就鸡肉那个肉质已经滑到令人赞叹不绝,真系一边食一边哗哗声!!!!而且个个酱汁亦都系超级岩用黎送饭,明明食到已经将饱,但是都要食多一碗饭

整个晚宴下来,百花蜜脆鳝绝对系过个菜单中的一个大惊喜,同枱既朋友个个都争著食,可以话系令人一试难忘@@ 大家一开始都以为系普通的炸物,但系咬落去,鱼皮好脆身,但系肉质好有弹性,而且味道非常鲜甜!! 而且仲有蜜糖涂在上面,十分独特! 绝对值得推介

最后就是菜婆婆冬瓜,味道清清淡淡,有种解涨既感觉,作为一餐丰富晚宴晚最后一道菜,实在系最合适不过了。

总体来说,呢度既食物,服务,环境都十分好,而且好多细节上,都睇得出老板的诚意和用心,而且用餐时间亦没限时,朋友既聚会都可以轻松渡过,临走的时间,仲送上即影即有俾我地留念添,十分窝心!!!
2017-09-04