2021-04-05 621 浏览
特地来呢间餐厅试吓dry aged牛嘅二人套餐,庆祝一下终于可以食返晚市,呢个餐一共有八道菜,好似食自助餐咁多。Crab and lobster bisque龙虾汤有咩上嚟非常之入味,唔会过咸,最重要食落去会有一丝丝嘅蟹肉,个质感有啲唔似出面嘅龙虾汤,佢相对地会稀少少,但系龙虾味好出,好夹硬整到佢好稠咁样,感觉上冇咁Heavy。Tuna steak吞拿鱼嘅外皮有用火枪烧过,鱼身比较干身,所以配上左芒果莎莎去令到成个菜式湿润番啲,烤过嘅外皮有少少鱼油嘅烘烤味,芒果莎莎食落好清新,又甜甜地令到个味道嘅层次多咗。Oysters芝士菠菜焗蚝两只嘅份量都唔少,几时落得一啲都唔撚识,面烤焦左嘅味道令到人垂涎欲滴,芝士同菠菜好夹,食起上嚟令到个感觉冇咁油腻,多咗啲蔬菜去中和,蚝嘅火候都啱啱好,冇话缩到好细,个蚝胆又好多汁标出来,同芝士菠菜好夹。Foie gras鹅肝整到好似一口牛肉粒咁样,非常之得意,好少食到咁嘅size,而且里面一啲筋都冇非常滑溜,在捞匀只温泉蛋食,会喺鹅肝嘅油香当中再夹杂左蛋黄𠮶种黏口嘅质感,令到鹅肝嘅味道都一路黐住喺口腔入面久久不散去。Seasonal clams大蚬用咗白汤去

Crab and lobster bisque

Tuna steak

Oysters

Foie gras

Seasonal clams

大蚬用咗白汤去煮,个白汤加咗香茅同埋姜,令到成件事好有趣,白汤本来系一种好西式嘅食物,加入左香茅同埋姜之后令到成个概念有少少变咗东南亚,非常之有新鲜感。蚬肉非常饱满,完全冇沙,食落好弹牙好有蚬嘅鲜味。

Whole lobster

真系原只龙虾一人一半,只龙虾有我手掌咁大,好贴心咁样敲碎咗个龙虾肶,好容易就可以搣开,龙虾嘅肉非常之弹牙,配上个芝士令到个味道又有芝士嘅香味,又有龙虾嘅鲜味,非常之夹,而且烧嘅火候啱啱好,龙虾肉一啲都唔老,虾头嘅膏味道好浓郁,好有冲动继续食落去,但系其实半只嘅份量好够好饱腹。

45 day dry age greater omaha striploin

终于到咗今晚嘅重头菜,特登嚟食嘅dry aged牛,牛身会比起一般食到嘅牛干身少少,但系牛味好出,所有牛嘅鲜味都锁住喺牛肉入面,因为冇水份嘅关系亦冇流失咗出去。相对地肉嘅质地会比较硬,所以更加讲求个熟嘅程度,太熟嘅话会好难咬开,而家虽然睇落好似好生但系其实个口感会啱啱好。

甜品方面嗌左个柚子挞同埋朱古力mousse,少少哋清清味蕾,柚子非常之新鲜,酸酸地令到成个负担细咗好多,而朱古力极都比出面食到嘅质地较为松软啲,唔会有一种好甜腻嘅感觉,作为今晚咁丰富嘅西式大餐嘅总结。
2021-03-18