推荐程度:食过会想再去食咁。推荐食品:柠檬焦糖班戟卷芒果拿破仑抹茶窝夫抹茶心太软(𠮶阵系隐藏menu,要问先有)重叫咗嘅嘢食:厚身热香饼呢间铺位𠮩𠹌到呢!净系识行,要表达嘅话...𠮩𠹌啰!不过去呢到食都值值地嘅。首先要讲HeSheEat啱啱发围嘅时候已经有唔少身边人去食,好劣评都有。直到自己真系去食已经系半年后(or even longer)。所以以我食到嘅呢个质素,佢哋水准真系有番咁上下(除咗热香饼)。排队𠮶啲唔多讲,就算系你/妳宜家睇到呢篇食记,即刻去,我相信都系要排队!直接讲坐低,位系比较窄嘅,但尚可接受,毕竟香港寸金尺土,人哋租个铺位,重畀你/妳坐到大爷咁,一系佢啲嘢食收好贵,一系个老板有钱冇地方洗。坐低有松又舒服倾到偈,okay la!到点嘢食啦,一人一样,同行一个后生仔话要抹茶心太软㖞!我哋几个未食过嘅听到耳都竖眼都突!乜嘢嘢抹茶心太软?!正当我地眼都曚埋嘅时候,佢四万咁口同我地讲:「唔洗揾喇!呢到(menu)冇架!隐藏menu嚟架!」即刻4个人4把口妖出嚟!结果就拣咗对上提过𠮶五样嘢!逐个嚟,排名不分先后。柠檬焦糖班戟卷个柠檬雪芭、焦糖、pancakes 夹到绝一绝!焦糖
推荐程度:食过会想再去食咁。

推荐食品:
抹茶窝夫
抹茶心太软(𠮶阵系隐藏menu,要问先有)

重叫咗嘅嘢食:
厚身热香饼

呢间铺位𠮩𠹌到呢!净系识行,要表达嘅话...𠮩𠹌啰!
不过去呢到食都值值地嘅。

即刻4个人4把口妖出嚟!

结果就拣咗对上提过𠮶五样嘢!

逐个嚟,排名不分先后。
柠檬焦糖班戟卷
个柠檬雪芭、焦糖、pancakes 夹到绝一绝!焦糖中和番柠檬雪芭嘅酸,再配搭pancakes 嘅清香,好balance。反而因为自己对焦糖脆粒麻麻地(痴牙),所以冇乜好感,不过就算冇脆粒都唔影响嘅!
芒果拿破仑
呢个都真系要赞!首先芒果甜度爆灯,酥皮松脆,custard系带番到个味道出嚟,雪糕呢,普普通通。
抹茶心太软
佢直头系一件艺术品!(其实...其他几样都好艺术品)
呢味,我真系要讲,唔爱抹茶嘅人,唔好考虑;爱抹茶嘅人,唔洗考虑!
佢个抹茶系浓缩咗咁!唔配起云呢嗱雪糕食呢,你系好似饮紧ristretto、好似就咁开罐Campbell soup唔加水就咁啪咁!extremely condensed!𠮶一抹抹茶朱古力先系神来之笔,系有层次感嘅,好微妙,我好肯定我系试咗个心太软先,再刮少少朱古力试,佢都冇输畀个流心馅!重点系佢个样完全睇唔出系朱古力!靓到绝伦!
抹茶窝夫
相比起心太软,呢个waffle 亲民好多。
如果你/妳系对抹茶唔抗拒,又唔想成日都系芒果,呢款会系个好好嘅选择。顺带提番,呢个系脆皮嚟嘅!waffle最紧要系外脆内软。冇个脆,就淋吱吱;冇个软,就硬grut grut。但呢个可以取到中间个平衡点,加分嘅!抹茶配红豆,就好似咖啡配牛奶、粥配油炸鬼(话时话,油炸鬼呢个名点嚟?)咁,可以冇咗后者,但有后者系另一种享受。呢到配上咗红豆,为单调嘅窝夫添上一道色彩。
如果觉得抹茶味唔够嘅,配埋个雪糕食就啱啱好。
反而呢,个糖浆会抢味,唔建议落。
厚身热香饼
厚身热香饼(排名真系不分先后,绝对唔系因为佢太普通而摆最后!)
到最后喇!热香饼终于嚟,呢个我可以好简单用一句话咁介绍下。
「食佢就系食紧个厚身嘅麦当劳热香饼!」讲完!
要多句?好!「佢有雪糕同格仔饼酱。」再讲完!

以上就系五款我第一次去HeSheEat食到嘅嘢,五中四,一普通,咁计都有90分啦!
2015-07-08
$60 (宵夜)