2017-04-21
系人都知兆万系放题集中地,同时系人都知𠮶度嘅放题质素参差。稍为行近大厦,都有一堆宣传单张围住你,睇哂有乜食再慢慢拣。周四试左10楼呢间大本瀛,收费按时间入座计算,6pm-6:45pm入座就$188/位,加一,食两个钟。最平嘅去到11pm宵夜只系$158。我见宣传单张都算几多野食,不过由于冇订座,我地呢枱就冇海胆送,想食嘅不妨预先订座。餐厅空间感足,以卡座为主,坐得舒服,同隔离枱中间隔住块木帘,唔洗大家眼望望不过灯光稍暗偏黄调,呢点我唔太喜欢,一来唔系好睇到啲食物新唔新鲜,二来影相唔靓。幸好全晚播住嘅都系supper moment嘅歌,我地都忍唔住一路食跟住哼唱。入座计两小时,唔好讲咁多,即刻点野食。一般放题有嘅食物,呢度都有供应,上菜速度算快,我地点左两轮,就冇出现冇情况。刺身刺身居然有15款,例如三文鱼、剑鱼腩、珍宝赤虾、泰式生虾、马刀贝、角螺、手切原只八爪鱼等,都几多选择。通常都系唔理三七廿一,乜都点少少试下,例牌冰底上,刺身都系建议尽快食啦,以免影响新鲜度,而且冰都溶得几快。三文鱼就唔算切得好大块,不过都算肥美,食落几新鲜。比起甜虾,我就比较钟意呢款珍宝赤虾,大只啲,鲜味啲。其他
我见宣传单张都算几多野食,不过由于冇订座,我地呢枱就冇海胆送,想食嘅不妨预先订座。 餐厅空间感足,以卡座为主,坐得舒服,同隔离枱中间隔住块木帘,唔洗大家眼望望
刺身
寿司选择一样多,普通寿司10款、火炙6款、黑松露寿司5款、卷物5款、手卷4款。
比较特别嘅有黄鱼寿司、针鱼寿司、火炙左口鱼边、黑松露章红鱼寿司等。
由于仲要留肚食下其他野,我地点左几款试下。好在呢度嘅寿司唔会好大旧饭,最怕食几件寿司就塞饱左
花之恋上枱已经散散地,蟹棒普通。反而喺放题比较少见火炙左口鱼边,几好食!
点左手拍青瓜、自家制白云凤爪、味付螺肉、蟹籽沙律,四款都一般。
青瓜、凤爪偏酸,后者更系酸到我即时吐番出黎。螺肉粒粒都好大粒,成pat浆住,有少少核突,幸好唔会有雪感。沙律不过不失。
点左清酒煮蚬、牛油粟米试下。
前者用嘅系沙白,size都几大粒,清酒味都系预期中唔会浓得去边,可惜有几粒蚬都未开口,有点浪费。
牛油粟米系粒上,方便食用,不过并冇连同匙更送上。
睇落都几吸引架,有炒蚬、牛柳粒、炒野菜、杂菌、帆立贝、焗蚝等,不过我地食左啲刺身,已经几乎投降,就唔系试到好多款。
炒杂菌唔算太油腻,好食,不过唔系好够热。
有13款可选,我地拣左盐烧活海虾,最欣赏系呢款,因为好少放题有咁大只虾,肉质唔霉,可以encore
板烧牛仔骨稍韧,另外都试左铁板牛舌、金菇肥牛串,味道不俗。
除左平时都例牌会有嘅天妇罗、吉列蚝等,仲有特别啲嘅香芋丸、榴梿炸弹,录意食嘅朋友可以试下,见评语不错。
呢间放题仲有少量泰式野食,认真讲,选择都算多,例如有生菜包、冬荫公、春卷等。
芝麻鸡翼唔错,炸得脆口;流心芝士年糕新鲜热辣,中间芝士流心度满意,好食
花枝丸不过不失,点左手打炸虾饼,虾肉太硬实。
飞天通菜、香茅烧猪颈肉唔会好油腻,不错!
饮品、雪糕喺近门口位自取,饮品罐装为主,道地、康师傅、韩式饮品。
因为真系食过有啲放题,净系可以食一杯…讲真客人都食左咁多野,仲食到你几多杯雪糕吖 (笑)
而且佢地食物选择真系几多,我地坐到咁上下,客人都几乎满座,都几受欢迎呢。
餐牌: