2024-04-17 127 浏览
啱啱系easter去完个honeymoon🍯🌕又玩又食叉足电👒! 去到外国见到注明系用local produce嘅都会更加吸引, 可以食到当地嘅味道之余又会更新鲜 返到黎香港, 估唔到cafe💛都有支持本地产业, 系厨师locally逐只hand-pick嘅新鲜沙白, 唔怪得知每只都咁大只又咁饱满简单用白酒清煮已经好够鲜味, 连埋新鲜番茄仔同青椒🫑, 唔似忌廉会盖过哂蚬鲜, 系真正对自己食材有信心 配嘅garlic bread系烘烤到好香脆嘅baugette, 均匀地抹满牛油非常香🧈就算啱啱系马来西亚食完, 我发觉我都系几钟意食喇沙🍜 系马来西亚学到原来laksa都有好多款, 好似酸味较重嘅鱼喇沙assam laksa, 而curry laksa就系平时系香港比较常见嘅椰奶款🥥. 呢度就fusion一下将个curry laksa变成意粉酱, 微辣带椰香之余, 挂汁系al dente嘅扁意粉上又真系几惹味, 绝对唔会无咗laksa个精粹而且仲有非常爽口嘅玻璃虾球🦐入哂味嘅鱿鱼仔🦑同埋蚬, 真材实料🍔Burger有惊喜: 免治鸡肉虾堡mix埋一齐手打, 虽然唔会食到粒粒原材料但系都好弹牙🍗

自家制喇沙汁海鲜扁意粉

🍔Burger有惊喜: 免治鸡肉虾堡mix埋一齐手打, 虽然唔会食到粒粒原材料但系都好弹牙🍗, 最盏鬼系有香料味嘅curry rub on the patty, 轻微刺激嘅辣, 口味够晒authentic!
手打鸡肉虾汉堡配薯条

烘至脆面嘅brioche bun夹住Butterhead lettuce🥬、番茄🍅同chilli mayo🌶️, it’s a good burger!

手打鸡肉虾汉堡配薯条

黎cafe食甜品是必须的🥞 蚊香形Tiramisu pancake系呢度嘅招牌, 之前食过都觉得好唔错, 今次就想试下refreshing d, 茉莉花茶忌廉系新口味, 真系有好清香嘅绿茶味, 少涩唔太甜🍵
窝夫配开心果茉莉花酱及香草雪糕

热到仲出紧烟嘅蛋香waffle外脆内烟韧, 配云呢嗱雪糕冰火交融, 加微酸嘅士多啤梨🍓, 系好有层次嘅小清新

窝夫配开心果茉莉花酱及香草雪糕

呢间cafe atmosphere好chill, 有吧枱有正枱, 下午饮杯啡食件cake打卡又得, 好似我地咁夜晚食大餐饱肚又得, 唔怪得知平日晚上都满座!

自家制喇沙汁海鲜扁意粉