2012-09-16
因为上转食完又再送 cash coupon, 于是系到期前再光顾用埋佢.吸取上次眼阔肚窄的教训, 今次叫啲小巧菜色.(1) 稻草肉上次既然食咗外婆红烧肉, 今转当然食稻草肉啦.稻草肉以每件计 (最少都要叫 2 件), 配以荷叶饼.以每件 size 来说比红烧肉大件, 而且味道偏淡 (but I like it).肉质及脂肪比例各半, 肉质爽口弹牙, 脂肪并不油腻, 夹住块荷叶饼一齐食更佳.(2) 砂锅云吞鸡汤清清地, 叫了两客, 一人一小锅, 上枱时, 小锅下会有小烛台热住, 以确保锅汤唔会咁快凉.鸡汤清而不腻, 菜胆爽口, 有一粒小云吞, 皮薄.鸡就稍为行货啲, 用一只小鸡翼便交了功课.(3) 剁椒蒸小黄花鱼上次见格离枱食感觉几吸引, 于是今次叫了来吃.小黄花鱼以每条计 (最少都要叫 2 条), 可以选剁椒 or 雪菜蒸.小黄花鱼上枱时吓了一惊, 咁多辣椒嘅, 死火嘞.好在, 并不是太 spicy 啫 (除非你一啖劈羹辣椒入口另计)而且, 小黄花鱼其实都唔小 (比我想像中), 可算是中形.好, 讲番条鱼, 淡水鱼多骨就走唔甩, 但对我 no problem.厚肉, 肉嫩, 滑, 带有
吸取上次眼阔肚窄的教训, 今次叫啲小巧菜色.
(1) 稻草肉
上次既然食咗外婆红烧肉, 今转当然食稻草肉啦.
稻草肉以每件计 (最少都要叫 2 件), 配以荷叶饼.
肉质及脂肪比例各半, 肉质爽口弹牙, 脂肪并不油腻,
夹住块荷叶饼一齐食更佳. (2) 砂锅云吞鸡汤
清清地, 叫了两客, 一人一小锅,
上枱时, 小锅下会有小烛台热住, 以确保锅汤唔会咁快凉.
鸡汤清而不腻, 菜胆爽口, 有一粒小云吞, 皮薄.
鸡就稍为行货啲, 用一只小鸡翼便交了功课. (3) 剁椒蒸小黄花鱼
上次见格离枱食感觉几吸引, 于是今次叫了来吃.
小黄花鱼上枱时吓了一惊, 咁多辣椒嘅, 死火嘞.
而且, 小黄花鱼其实都唔小 (比我想像中), 可算是中形.
厚肉, 肉嫩, 滑, 带有少少鱼香的鲜甜, 无泥味,
虽然比一大堆辣椒盖住, 但没有暄宾夺主 (辣椒好明显系鱼蒸好才放上面) (4) 灌汤生煎包
走唔甩主打必叫菜色, 水准依然 keep 到.
茶钱 $12 位, 花生 $12 客, 加埋一, 埋单总共 $387,
扣番 $150 cash coupon 后实收 $237.
题外话/补充资料:
今次无再送 coupon 了, 终于, End of Infinite Loop