2021-05-24
之前系mira个官网见到佢买紧The French Window嘅set,仲要话经官网买唔使再收加一,$458有4个course,仲要系The French Window,大家都知间餐厅系可以望到临海维港夜景,二话不说就买咗个coupon自己一个人去试下!个coupon系有写明边日用嘅,但系我究竟使唔使再打去book位呢?呢个问题都缠绕左我几日!于是我再打去餐厅问下,佢就同我讲你coupon book咗果日就会自己同餐厅book咗㗎啦,话会之前一日打嚟confirm booking㖞⋯⋯但系我去之前果一晚,餐厅都冇打嚟同我confirm Booking,我都惊咗阵唔知果晚有冇得食!到咗用餐当日,一去到餐厅门口,见到冇reception counter嘅?原来佢要九曲十三弯咁行到最入个餐厅先见到!我去𠮶阵时六点,去到都已经有四五台客坐咗喺度,应该全部都系食不同嘅eshop set。由于佢比我早到,所以厨房方面都应该要应付左个几台先,见到佢哋食咗好多轮,成个钟之后先俾个蘑菇汤我,好在有个靓景陪住我咋!个汤一放上枱就闻到一阵好劲嘅黑松露味!但饮落就冇,应该就系黑松露油,个汤好饮嘅,足料!再之
再之后就嚟咗个Parma ham salad,都系𠮶啲沙律菜上面有几块Parma ham咁,d Parma ham就好似唔系好够油水,干咗dd,食到落底先知原来有几片蜜瓜,应该原本攞嚟伴Parma ham食嘅。
到主菜啦!我呢个系焗龙虾煎牛柳鹅肝,个龙虾好细心咁将个身嘅肉分咗做3份,蟹钳就放咗喺个头个凹位度,加咗少少啡菇去焗,好好食!牛柳佢就冇问过我咁帮我煎到7成熟,虽然咁熟,但切落去好柔软,又有牛味,纤维唔粗,好细嫩!鹅肝就冇鹅𠮶一阵苏味,煎到两面脆,食落去唔会好油!
最后甜品系焦糖炖蛋,个焦糖劲厚,又脆,但个炖蛋就实咗少少,overall系好嘅!
以呢个价钱,咁嘅景有4个course都算系咁!
临走嘅时候佢叫我试下个oyster and grill set,心谂贵唔贵嘅呢?原来门口都有贴出嚟!我就影咗俾大家睇下!唔贵㖞其实!