2016-07-01
all day breakfast最近好流行, 但并不是每处地方款式都一样。曾经到过外国去留学的我,经常钟情于all day breakfast。所以今日我就到湾仔的相识餐厅去试一试佢哋的all day breakfast。这餐厅中的breakfast内有, 牛角包 ,炒杂菌 ,牛奶炒滑蛋, 薯饼 ,鸡肉肠和新鲜的凯撒沙律。刚上枱时牛角包新鲜滚热辣, 传来阵阵的牛油香味, 一口咬落去外脆内软,一层一层的口感层次好分明。炒杂菌 ,食得出有好重牛油味,杂菌嘅大菇味唔算太浓烈。如果比较介意菇嘅草菇味可以试一试。口感好好唔会太林又唔会太硬。牛奶炒,滑蛋虽然唔算太特别,但可以保持一贯水准唔算太油腻,ok。薯饼炸得啱啱好,唔会太㶶又唔会太干 ,食落口外脆内嫩, 够香口。鸡肉肠,食落口外皮好脆 ,有少少烟熏的香味。而且 食得出有稍为煎香过 ,香味更加洋溢。 鸡肉味亦好重。凯撒沙律虽然好多地方都有得食。但新鲜的沙律菜最重要 。他们的凯撒沙律菜可以保持新鲜的嫩度,明显睇得出佢地对食物材料的新鲜嘅坚持 ,再配合独有的沙律酱食落好fresh。