2021-11-30
如果你女朋友中意大自然同特色嘢,就一定要带佢嚟荃湾新开嘅水母馆🐙可以经杨屋道行到cocoduck斜对面、或者citywalk天桥过去。一上到八楼气氛即刻唔同哂,有啲似池袋sunshine city水族馆,为咗水母能够有个舒适生活空间,可以明显感受到温度比外间低,环境亦较阴暗宁静。餐厅只做晚市,每张餐桌都安排喺一个小型水族箱旁边,可以近距离观赏到不同品种嘅水母。我地拣咗二人套餐,包两个头盘、两份餐汤、一份二人份量主菜、餐饮及是日甜品,为咗配合返水族馆主题,点选嘅都系海鲜类菜式。海龙王沙律>蟹肉、鱼爱啫哩、西兰花冻汤 冻汤介乎水与酱之间,质感较绵滑,充满西兰花嘅蔬菜味;按店员教嘅方式将鱼汤啫喱、蟹肉拌匀食,一啖食到多层口感,清淡但又能激起唾液分泌。浩海三重奏> 烟三文鱼、酥炸鱼皮、黑鱼子酱、 酸忌廉炸鱼皮上盛载烟三文鱼同鳕鱼子,烟三文鱼正常发挥,鱼皮受潮后略失脆感,感觉以platter分开摆会好啲。龙虾奶昔> 龙虾汤、马斯卡邦尼芝士忌廉龙虾汤海鲜味浓,卖相精致,初看以为系咖啡或甜品;随碟配上一条mozzarella夹心嘅手指小麦包,外脆内软,比松软餐包更适合搭配浓稠嘅汤汁。
海龙王沙律>蟹肉、鱼爱啫哩、西兰花冻汤
冻汤介乎水与酱之间,质感较绵滑,充满西兰花嘅蔬菜味;
浩海三重奏> 烟三文鱼、酥炸鱼皮、黑鱼子酱、 酸忌廉
龙虾奶昔> 龙虾汤、马斯卡邦尼芝士忌廉
龙虾汤海鲜味浓,卖相精致,初看以为系咖啡或甜品;
甜粟米浓汤> 鸭肝炖蛋
粟米忌廉汤非常浓厚,带玉米糜嘅微颗粒感;
无加入火腿提鲜,反而伴以自家制鸭肝炖蛋,两者混合咸香充分。
星州海鲜焗面包> 杂锦海鲜、南瓜蓉、喇沙汁
喇沙海鲜包为二人份量,能食得出面包用上全麦粉制成,质感较硬挺,更好装载酱汁不易崩塌,但如果牙口唔好应该会觉得难咬;
海鲜有鱼柳、虾仁、鱿鱼、青口贝同海蚬,足料但唔系话好新鲜,酱汁偏少,咖哩味偏重,唔太喇沙。
甜品拣选咗是日芝士蛋糕同店员推荐嘅海盐芝士味雪糕。
后者带咸香,令雪糕食落无咁甜漏,仲加咗棉花糖多返啲咬口。
餐厅后面仲有间充满水母水柱嘅镜房可以影吓相打卡,喺充斥住行人同商场嘅香港地,难得有呢类可以感受吓艺术气息嘅地方~🤤