2020-05-31
呢间走工业风嘅Testkitchen原来已经开咗四年最近呢一年先至留意到。每一个月或者每一季都会有唔同厨师系本地甚至世界各地嚟到呢度share对煮食嘅热爱。喺网站入面有五个本地厨师可以选择,每一个嘅菜单都好有个人特色。今次我哋一行四人拣咗chef Anderson, $1000 6course menu走日法风。Book咗chef table仲可以近距离见到厨师准备同煮嘢食实在系一个好好嘅experience第一道菜Shiitake Abalone Tartlet, slow cook左嘅鲍鱼好软身好好味配上超浓香菇嘅上汤,一啖都唔想浪费,饮哂,系一个好好既开始第二道菜Panna Cotta de Maïs, 超级有趣, 我谂系一个后现代手法诠释嘅粟米汤,用火枪烧过嘅粟米粒下面亦系带点蘑菇味嘅慕丝再配埋旁位薯仔味嘅雪糕,个口感真系超神奇第三道菜Risotto Aux Calamar, 厨师一早讲明系惊喜菜式。呢个带住海胆光泽同埋一片片海胆铺系上面嘅鱿鱼risotto, 真系令我食欲大增。spoon in之后发现系用鱿鱼粒扮做意大利米真系超级好味呀去到第四道菜Le Saint-jacqu
去到第四道菜Le Saint-jacques, 呢个稍微有少少平凡比起上面三道菜, 花椒味南瓜蓉唔错
第五道菜Le Pigeon,用芋头丝卷着炸嘅乳鸽腿再加上用50度慢煮5分钟嘅乳鸽肉,配上乳鸽汁yummy!!!
最后一道系甜品Oeufs vapeur à la Mandarine avec glace à L’vocat,系一个类似原只佛手柑嘅甜品,带少少回甘。