2014-07-26
朋友刚刚从佛山出差回来,谂住同佢食BIG meal,但基于时间所限,只可以系佐敦食野,最后选择了韩烧。呢间港式韩烧,食物质素没有什么特别,10分满分的话我会俾5分。但食肆服务水平则不得不写一下︰1. 话说光顾果日系星期日下午四时,所以唔系咁肯定那时候是不是在营业,于是我便打电话查询一下。点知接电话的员工不甚友善地回答︰「怎样会不营业?」用反问句是暗示我想明知故问吗?我知就唔会打电话问啦。2. 因为系下午四时的关系,上到去只有一台客。两个侍应只顾用一些唔知什么中国方言交谈而没有立刻安排座位。3. 食完埋单,用圈手指向侍应示意,之后该侍应唔系行去打张单出嚟,而系向我张枱行,我已经心知不妙。佢行到埋嚟自己唔知想做乜咁,咁我咪讲「唔该埋单...」点知个侍应依然无反应。她看上去98%是中国籍女子,fine,之后我朋友再用普通话讲「结帐」,点知佢仲系一脸茫然,跟住粒声唔出走咗去,最后另外一个侍应嚟问我地有乜需要先同我地埋单。成件事系一个迷,可能我应该同佢讲佛山话/东莞话/潮州话?!朋友之后称自己好像依然身处佛山一样,没有回来香港咁...呢间嘢服务大有改善空间,当务之急是将所有楼面换成能操流利广东话
呢间嘢服务大有改善空间,当务之急是将所有楼面换成能操流利广东话的人。如不能,最低限度要识听广东话啰,拜托!