2024-06-10 514 浏览
一入到去呢间印度餐厅第一感觉系好家庭feel,有一俩个印度女人做侍应,厨房系个男人,好次去咗一家人开嘅餐厅咁。开得喺长沙湾呢区,估计都系serve街坊&上班族多。所以以呢间餐厅格局嚟讲,价钱真系唔算贵、而且非常舒服。可能需要迎合本地人关系,Lunch menu有好多平价普通咖喱得个知字,当然著手menu内嘅散叫。而呢度有样搞笑嘅嘢就系menu标榜最辣嘅Vindaloo 写住「 Vindaloos for Dare Devils 」hell yeaaahh🔥【 Chicken Tikka Masala 】无论卖相、颜色&味道都是正正常常嘅masala鸡、但唔系好觉有Tikka风味。【 Korma Chicken 】令我在意嘅系呢度有两款可能好近似嘅咖喱:「 Chicken Korma 」vs 「 Chicken Madras 」唔识咖喱嘅我就咁睇英文字以为系Madras浓味啲、但中文写椰汁咖喱、肯定浓极有限、直接问店员佢都话Korma 系浓啲、最终拣咗Korma、咁应该腰果咖喱会浓过椰汁咖喱。Korma都好浅色、确系好似冇椰汁味、但呢种色都估计到唔会系好浓郁嘅咖喱、中规中矩啦、容易入口

【 Chicken Tikka Masala 】
Chicken Tikka Masala

【 Korma Chicken 】
Korma Chicken
令我在意嘅系呢度有两款可能好近似嘅咖喱:
Korma都好浅色、确系好似冇椰汁味、但呢种色都估计到唔会系好浓郁嘅咖喱、中规中矩啦、容易入口。
Naan
【 ⬆ Naan & Roti ⬇】
Roti
【 热情孖宝 】
热情孖宝
人生第一次食呢款印度甜品、口淡时食佢一流、甜度系高但我ok、同椰丝系夹嘅、唔系得个甜字、咬开入面好有香料味、第一次食好满意。

【 Mango Lassi 】
Mango Lassi
浅色∴略淡 °

∷ 之前讲咗、呢度可能为迎合本地人口味、咖喱叫咗辣都唔系点辣、可能有需要做只Devil 去就Vindaloos 喇~
热情孖宝