2023-09-27
早排同屋企人去左位于科学园嘅*八方栈*饮茶🫖🥢呢度嘅装修简洁,落地玻璃彩光充足,岀面嘅海景一览无遗✨✨听讲呢度嘅点心都系由五星级总厨主理,唔止好睇得仲好好食。等我黎试下呢度啲招牌点心啦🤤🤤其中我地叫左几样招牌1.黄龙蟹肉饺2.黑毛猪叉烧滑肠粉3.妃子笑咸水角4. 蔬汁金柚雪山包5. 牛油果鳗鱼春卷6. 千秋小笼包首先讲下黄龙蟹肉饺,就咁睇个样好似有啲dry但一咬落去因为入面有好多蟹肉所以好Juice🤤而且个皮都好薄 一个人食晒三粒完全冇问题!跟住个肠粉都系食到啖啖肉,而且系爽口得来又唔靭。再黎个咸水角造型已经赢晒💯整到成粒荔枝咁,真系色香味俱全,打卡一流!食完啲咸点再食个金柚雪山包,个皮超级松化,入面嘅柚子味都好清新好开胃😋跟住个牛油果鳗鱼春卷都好特别,一般酒楼都唔会有。一咬开入面嘅牛油果好足料,但又唔会抢左整体嘅味道👍食完超满足💯另外仲有样点心都好深刻就系个虾多士❣️一咬落去索索声劲脆,入面仲有两三只虾!