2021-08-21
又一年被困于香港,好耐冇去日本旅行散心,原本约左同朋友一齐去东京黎一个美食之旅都唔得。不过好彩香港系一个美食天堂,有唔少日本餐厅可以填补心灵嘅空虚~😋上星期同朋友去湾仔觅食,无意中发现咗一间位于厦门街嘅隐世小店,Chotto Maki 嘅招牌系一个好可爱嘅日本娃娃,佢地嘅外卖袋都好靓~😍我地一入到店内就见到一个主打健康食物嘅零食架,专门卖干果、燕麦类嘅营养产品。另一边就放有几张餐枱,堂食嘅人唔算多,目测大多数人都系外卖拎走🥡~ 仲有一个小小嘅区域放有筷子、豉油、wasabi 等 🥢,方便食客自助进餐。由于龙虾卷系餐厅嘅新款式,所以只有显示屏幕先有~另外仲有炸鸡小食、乌冬、面豉汤同埋各色各样嘅特色饮品,例如日本进口嘅苹果汁同埋白提子汁。除左餐牌上面嘅寿司卷,食客仲可以自由配搭出个人口味 👍🏼经过一轮争扎之后,我地最后拣左一份Lobster rolls、一份Black Magma rolls 同埋一客三文鱼寿司🍣✨落单之后,店员即场为我地制作寿司卷,每一条饭卷都非常足料,仲捕捉到佢地用火枪炙烧三文鱼嘅画面 😍 不久,一盒8件嘅寿司卷就新鲜出炉 😋Black Magma Roll $72第一
由于龙虾卷系餐厅嘅新款式,所以只有显示屏幕先有~
除左餐牌上面嘅寿司卷,食客仲可以自由配搭出个人口味 👍🏼
Black Magma Roll $72
第一款介绍嘅寿司卷系Black magma rolls~ 之所以叫black magma 系因为佢面头有一层黑芝麻酱,加上鲜带子碎同埋蟹籽沙律酱。
而饭卷嘅中心系我最爱嘅葱吞拿鱼蓉,十分足料,每一口都食到带子嘅鲜味同埋葱吞拿鱼蓉嘅香味 😋👍🏼
Lobster Roll $98
第二款系好受欢迎嘅龙虾卷,净系睇佢嘅卖相已经好吸睛!面头有青芥末、炙烧三文鱼同好健康有益嘅牛油果🥑😍除左龙虾卷,贴心嘅店员仲喺盒内放左几粒酸萝卜解腻 👍🏼
重头戏就系中间大大件嘅龙虾肉🦞,同埋一条条好特别嘅豆。牛油果🥑口感细腻绵密,烧过嘅三文鱼油脂丰沛🍣,再加上爽口鲜甜嘅龙虾肉,完全系味觉同视觉嘅享受😋✨
三文鱼寿司 🍣 $29
最后点少得大件厚切嘅三文鱼寿司🍣,真心好足料,三文鱼长长一片,鱼油分布均匀,鲜味十足,为当日嘅聚餐画上完美句号。
好耐冇食过咁惊喜嘅餐厅,除左外卖袋同埋餐盒精致之外,食物同样高质,仲要唔洗加一👍🏼
我地有时间一定会再黎试其他口味嘅卷物,绝对称得上大件夹抵食😋私心想推荐埋俾外国食客,所以标题用左英文🤣