2019-08-17
今日有同事离职,所以我们一班同事同佢一齐食饭farewell佢,有啲同事仲要在九龙湾搭车去到美孚一齐食饭添,同事一早就预订了两围,酒楼都俾左间房我地方便我地影相。同事仲一早订了一个下午套餐。可以一人齐就可以起菜。萝卜糕,入面有虾咪,腊肉,但唔算多料,萝卜糕有点硬,可能粉多一点,唔够萝卜。煎得都唔系好够香。鲮鱼球,鲮鱼球都炸得几香,都好重鲮鱼肉味,但冇蚬芥点,有点失色。海鲜小炒,有虾球,鱿鱼,翠肉瓜,都炒得几惹味既,虾都几爽口,鱿鱼都好新鲜,都唔错!贵妃鸡,鸡都好滑,好大只,但又唔系好肥,但系好有鸡味。上汤菇菌时蔬,上汤好甜,白菜吸晒上汤味,好甜,菇菌都好香,好有咬口。炖汤,入面有鱼唇,鸡,瘦肉炖出黎既汤,汤好浓,饮落有点黏口,好有骨质,成个汤都好好饮!福建炒饭,饭都炒得干身,上面有虾,带子,翠肉瓜等,个汁做得有点稠,但整体都不俗。清蒸海班,条鱼都蒸得几滑,都好新鲜。烧卖,有大大粒虾响面头,但啲烧卖送上枱时都侧晒一边,唔够美观。虾都好爽,入面的猪肉就普通啦,不过不失,烧卖皮都几薄。山竹牛肉,牛肉都几大旧,好有肉味,不过都食到差唔多,所以感觉冇咩特别。最后一个系奶皇包,上枱时觉得造型好得意
贵妃鸡,鸡都好滑,好大只,但又唔系好肥,但系好有鸡味。
清蒸海班,条鱼都蒸得几滑,都好新鲜。
最后一个系奶皇包,上枱时觉得造型好得意,厨师将佢做成卡通人物,真系好吸引,入面系奶皇,虽然唔系流心,都甜度都适中,个包都好软熟。呢碟系全场焦点,呃like之选!