2011-03-14 683 浏览
能出生及成长于香港呢块福地,实在系一件幸福嘅事情!睇电视有关日本仙台 9 级世纪大地震及引发大海啸, 震撼人心!尽管日本有几先进,但敌不过天灾嘅洗礼!日本人仍然保持冷静、有纪律;值得大家学习!今次一共7 位朋友,Farewell 日本留学朋友,他到日本留学一年而放弃香港所有事情,实在很不容易,我亦十分佩服他!加油!呢两次帮衬全场 full 哂!可能今次其他食客主要为一大班朋友饭局,比较嘈吵!上次情人节,主要系家人饭局,比较静!今次只是换碟一次,上次换碟两、三次;服务方面明显比上次逊色。因为今次一枱 8 人,附上转盘,发现转盘中有磨纱童军 Logo 架!叫咗 8 款小菜,当中包括上次试过嘅:蚬芥姜葱鱼云煲 及 窝烧𫠒鱼鸡粒炒饭,可看 2011-2-17 食评:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2150094翠塘滑豆腐8 款小菜之中,我最喜欢呢款!卖相相当得体;清清淡淡!不失美味!适合饮食健康嘅朋友!以蛋白、红萝卜、芥兰茎、冬菇、瑶柱等多种材料。红萝卜 & 瑶柱带出甜味,芥兰 & 冬菇带出青香味;底
能出生及成长于香港呢块福地,实在系一件幸福嘅事情!

睇电视有关日本仙台 9 级世纪大地震及引发大海啸,

叫咗 8 款小菜,当中包括上次试过嘅:蚬芥姜葱鱼云煲窝烧𫠒鱼鸡粒炒饭,可看 2011-2-17 食评:

翠塘滑豆腐
8 款小菜之中,我最喜欢呢款!卖相相当得体;清清淡淡!不失美味!适合饮食健康嘅朋友!以蛋白、红萝卜、芥兰茎、冬菇、瑶柱等多种材料。红萝卜 & 瑶柱带出甜味,芥兰 & 冬菇带出青香味;底部系豆腐,滑不溜口!滑溜程度媲美豆腐花,食到最后嘅一点豆腐,我都扫埋!
蒜茸炒杂菌
好一道清淡小菜,简简单单!以蒜茸炒无疑可僻除菇菌类嘅臭青味。确实不错,亦十分惹味!
赛螃蟹炆伊面
赛螃蟹以蛋白、加入鲜虾粒,令卖相生色一点!略嫌蛋白不够幼细!伊面份量不少,满满一碟,可惜,当一夹伊面时,伊面剪得太碎,颇为难夹!
糖醋小排骨
排骨份量比预期多!糖醋香味令人几开胃!每件排骨好入味!有点外脆内软,肉质肥美,如果伴菜饭真是一流!
三杯酒鸡球煲
带点酒香,鸡球不太入味!而且最油正是这道小菜,实在不讨好!
炸菜片蒸肉筋
普普通通!只是肉片而已!肉片够腍兼入味。

2011-03-11