2017-07-27 2701 浏览
今日朋友請客,金陶軒只招呼會員,所以絕對能確保中菜館所煮的食物品質, 確保食材新鮮,烹調即叫即煮即上枱, 食物溫度熱辣辣,非常新鮮聽講金陶軒的大廚已經做了很久,所以經驗非常了得 這裏的服務員態度也很好, 很細心。 以下是金陶軒的招牌菜,來到吃的人~必點 !炸牛腩和甜酸骨! 牛腩炆得非常淋, 牛腩味道很入味,加上外面用炸粉炸得鬆脆, 外脆內軟非常香口! 推介必食!而甜酸骨非常香口, 排骨軟硬適中,外皮炸得香脆, 再配上甜酸汁, 令到我食極都停唔到口以下的燒鵝是即點、即烤、即斬件上台的 皮脆肉嫩, 溫度是熱辣辣的, 比燒臘店出爐的燒鵝更香口味濃 真係超正我又係食唔停口 以下是沙巴龍躉兩味~魚肉絕對是新鮮嫩口兼彈牙, 絕對沒有外面茶樓所煮的雪魚腥味; 芹菜超嫩口,廚師細心地把外面的絲都撕走, 所以食完一點渣也沒有下面是蟹蒸糯米飯, 這是大蟹,蟹肉新鮮, 所以肉質結實, 糯米飯非常入味,入口濕度適中,不會太硬炸蝦球配香橙汁
, 食物溫度熱辣辣,非常新鮮

聽講金陶軒的大廚已經做了很久,所以經驗非常了得
這裏的服務員態度也很好, 很細心。

以下是金陶軒的招牌菜,來到吃的人~必點

以下的燒鵝是即點、即烤、即斬件上台的
皮脆肉嫩, 溫度是熱辣辣的, 比燒臘店出爐的燒鵝更香口味濃
真係超正
我又係食唔停口

以下是沙巴龍躉兩味~

炸蝦球配香橙汁

2016-04-19 6462 浏览
今日表姪女百日宴,被邀請到佐敦童軍總會既金陶軒。如果係坐輪椅嘅,除咗可以係佐敦地鐵站出,仲可以喺尖沙咀站經iSquare出口,穿過柏麗大道轉左入九龍公園入口方向,就會去到。原先以為會食一啲正常酒席,點知表哥既安排非常有驚喜,菜單上邊都有幾個得奬菜式。因為唔係每一碟餸都影相,所以只係介紹幾款。唔記得講,依間餐廳採取會員制,唔係會員應該食唔到?(我唔肯定) 麗影紅紗卷。睇個名真係唔知咩嚟,到上菜見到實物嗰一刻,都係唔知咩嚟。經過耐心既侍應介紹,外面嗰層炸既野(應該係米粉)包住左一塊牛肉,再將個醬放入中間空心個位,仲可以放入口啦。外面嗰層炸嘅嘢,非常鬆脆。入面塊牛肉雖然有啲煙韌,但係鬆脆既外層相映成趣,加埋特別調製嘅醬汁,都算唔錯。 紫袍羅漢燴龍皇。依一味餸,總共分為三部份。第一部份,係一塊米通陪一件蝦球,伴以帶微辣既燒汁。第二部份,係原隻大蝦,比一塊非常薄身既茄子包住蝦身,伴以帶咸既燒汁。第三部份,係一塊日式紫菜卷,伴以帶甜既燒汁。三個部份,各自都十分好食,味道都幾有層次。但係整體嚟講,好似三碟餸放埋一齊。 糖醋一字骨。三碟得奬菜式,依一味最好食。首先擺設都非常靚,好似一
今日表姪女百日宴,被邀請到佐敦童軍總會既金陶軒。

麗影紅紗卷。

紫袍羅漢燴龍皇。

依一味餸,總共分為三部份。

第一部份,係一塊米通陪一件蝦球,伴以帶微辣既燒汁。

第三部份,係一塊日式紫菜卷,伴以帶甜既燒汁。

糖醋一字骨。

三碟得奬菜式,依一味最好食。首先擺設都非常靚,好似一座宏偉建築物。香味聞落去有啲帶酸,但係咬落去,有好香嘅蜜糖味,酸酸甜甜,肉身嘅表面仲有啲脆口。

脆皮椰子雞。

依一碟我就冇影相,簡單來講就係炸子雞,肉同肉中間有啲椰子醬。我其實覺得兩者非常之唔夾,食咗一件就停手。

2016-04-16
2015-01-21 6227 浏览
再次光臨的茶樓只招待會員的茶樓經常客滿, 這裡的點心有一定的質量, 而小菜方面同樣不錯.蘿蔔牛腩, 湯底, 蘿蔔炆得十分腍,湯底不算濃味但厚身加上蘿蔔的天然甜味和芹菜的清香,表現出色十分暖胃。粥品雖然不太細綿但沒有增添太多的白米以外的雜質,用原材料煲出比較清澈。點心蝦餃粉果一樣餡料足沒有令人失望。和其他大型連鎖經營酒樓比較下喜歡這裡的蒸排骨因為沒有太多肥膏。糯米池和冷盤涼瓜同樣是每次必點之選。
點心蝦餃粉果一樣餡料足沒有令人失望。
糯米池和冷盤涼瓜同樣是每次必點之選。
$100 (早餐)
2014-12-15 4699 浏览
I love this Chinese dessert filling with black sesame , not too sweet and cover with soya powder, the skin was soft and chewy..All dim sum here were good.i like the steam ribs here not too much fatty meat and oily. Congee was creamy, BBQ pork bun was taste good too not too sweet and filling with many meats, the bun was soft and warm.
2014-10-30 4184 浏览
金陶軒如果不是會員已不可以入座,在朋友的帶領下曾在此處多次進食。朋友是會員剛巧十月又是生日月分,所以有八折券,又有得食。它的杏汁豬肺湯及螺頭湯是必飲之選。今次是螺頭湯,材料十足,好味是不在話下。子薑骨非常惹味,但因時候不對,沒有子薑,只能退而求其次點酸甜骨。銀鱈魚非常肥美,件頭多又好味。點了兩份菜,全都不會失望。我不吃牛肉,所以不予置評。炸子雞不過不失。過坐下已先預留馬拉糕,晚點叫都會售罄。脆麻花不飽肚,多多都可消化。糖水是免費送,也是不會令失望之作。

螺頭湯
脆麻花
馬拉糕
紅豆沙/腐竹糖水
2014-09-30 3748 浏览
與家族約相在金陶軒聚餐,安排了一張12人大枱,坐的空間尚算闊落,不過圍與圍之活動空間較窄,出入都不算太方便。一共散叫了8道菜,其中最欣賞是賣點之一的麗影紅紗卷,脆皮椰子雞及竹籠蒸糯米蟹飯。先說麗影紅紗卷,家人說是這樣招牌菜,還獲過獎項,來到當然必點,外皮大概是用芋頭炸成的吧,脆卜卜,裡面夾一塊牛肉,味道好夾,感覺好特別,果然名不虛傳。旁邊連橙紅色的醬一併上,不過醬汁比較鹹,吃時沾沾少少便足夠了。至於脆皮椰子雞,與一般脆皮雞味道差不多,最大分別是吃起來散發著好大陣椰子味。脆皮雞的皮好鬆脆,肉身也嫩滑,好好味。竹籠蒸糯米蟹飯,糯米飯好乾身,而且完全入蟹味,上層鋪上兩隻蟹,不過一吃蟹蓋,發現不夠肉,不過整體味道不錯,推介啊!迷你海皇冬瓜盅,味道剛剛好,不太淡又不太鹹,配料亦足料,冬瓜煲到完全入湯味,不錯!其他菜式味道也OK,金元貝什菜煲,內有粉絲、生菜、菜心等等,其中粉絲煮得好軟,夾起來已經感覺到好滑。糖醋小排骨一上枱,雖然太沉色,但仍被它的賣相吸引住,因每舊也好像被糖醋浸過,汁好多好吸引。不過,吃起來排骨太硬身,痴住肉,而糖醋亦太鹹。古法蒸頭腩,龍躉頭腩肉質鮮味,啖啖肉,不過翠肉瓜比較硬。

一共散叫了8道菜,其中最欣賞是賣點之一的麗影紅紗卷脆皮椰子雞竹籠蒸糯米蟹飯

竹籠蒸糯米蟹飯
迷你海皇冬瓜盅
金元貝什菜煲
糖醋小排骨
古法蒸頭腩,龍躉頭腩肉質鮮味,啖啖肉,不過翠肉瓜比較硬。
古法蒸頭腩
金黃色的年糕黃金蝦球,賣相不錯,每隻蝦也被咸蛋黃蓉包住,不過味道比較鹹且太乾身。另年糕呢,因我不吃,所以味道就不知道了。
年糕黃金蝦球
整體起菜速度快,食物質度也佳,惟獨冷機不足,全家人一路吃,一路也說好熱,不過可以再來!
2014-09-06
竹籠蒸糯米蟹飯
迷你海皇冬瓜盅
2014-01-24 3785 浏览
今晚同舊拍檔一齊食飯,佢地喜歡食中餐,而且又近西鐵站,所以就揀咗呢度。叫咗個套餐加咗個餸南乳齋煲:好入味,但係又唔係好咸喎土尤肉餅:稔咗啲,無咩口感燒味:叉燒,燒鵝都好好味仲有條石斑仔,無影,幾滑後加呢個蒜香骨:好味,酸甜,係子薑,個骨食起上嚟有啲難度,因為係一字骨,略肥仲有紅豆沙同生果,好飽👍一班人食飯,可以坐好耐,個地方都唔嘈,幾好

叫咗個套餐加咗個餸

南乳齋煲:好入味,但係又唔係好咸喎

土尤肉餅:稔咗啲,無咩口感

燒味:叉燒,燒鵝都好好味

仲有條石斑仔,無影,幾滑

仲有紅豆沙同生果,好飽👍

一班人食飯,可以坐好耐,個地方都唔嘈,幾好

2014-01-23
2012-09-25 3664 浏览
人就係咁犯賤,越得唔到既野就越想要,越去唔到既地方就越想去;食友間好多時都喜歡發掘D少人去既食肆,又或者將幫趁門檻SET得好高,等閒人士想試一次都難。從其他食友口中,知道童軍總會內既食肆,水準唔錯,雖然自已從來未參與過任何童軍活動,但都胆粗粗攪一局。事實上,想訂檯係要有少少方法,但為免店方難做,想知就問我啦!雖然係閒日,但竟然全院滿座,心諗:「唔通D野食真係咁堅?」而自己早已經係網上搵左幾個要預訂既小菜,再臨時睇人加多幾味就啱啱好!賣相已經知出事既椒鹽豆腐,皮不脆、肉不嫩,無釐火氣,連呢道菜最精髓地方都無埋,真係唔知賣點係乜?反而醬燒茄子個人幾鐘意,本身無走油,肉質變得較爽口,加上醬汁惹味,就算其他人未必欣賞,自己都食好多。糖醋子薑骨用腩排部位,雖然油份多,但相對地會好香口,炸得夠乾身,醬汁酸酸甜甜,其實好入味,唔錯。金陶軒原來有好多得獎菜,個名好靚既麗影紅紗卷,要一早預訂,賣相特別,用紙糯米包著肥牛炸到金黃色,但太乾身,起初仲以為係金華火腿片,另外,沙嗲醬竟然混入牛肉碎粒,反而帶起了肉味花雕豬手香味差少少,酒味流於表面,豬皮夠爽脆,有D似粉嶺群記豬手。另一味得獎菜係脆皮椰子雞,可以講

雖然係閒日,但竟然全院滿座,心諗:「唔通D野食真係咁堅?」

椒鹽豆腐
醬燒茄子
糖醋子薑骨
花雕豬手
脆皮椰子雞
另一味得獎菜係脆皮椰子雞,可以講係全晚最好既菜色,針筒將椰汁注入雞身,醃製後再用椰汁浸熟、吊乾,食之前再炸到金黃色,皮薄香脆,肉質幼嫩,又帶有椰子既香味,的確值得一試。
琵琶鴨
這個琵琶鴨,比益新好得多了,鴨肉羶之餘,醃料又入味,比好多燒味檔仲要好。
上湯鮮菌浸莧菜
上湯鮮菌浸莧菜純粹食肉太多,加碟菜中和一下,鮮菌無乜味,莧菜浸得好稔,係咁多。
蝦多士
全晚最攞命係呢個蝦多士,油益味重到死,多士過份厚身,吸油太多,咬一啖已經覺得好油膩,蝦膠完全無味,又唔彈牙,真係乜野黎?
梅菜鴨粒窩窩頭
至於梅菜鴨粒窩窩頭,其實即係將饅頭預留中空位置,食既時候放梅菜鴨粒入去,一般而言,餡料都會偏咸,但混合包子之後,又正常好多。
兩款糖水麥米粥紅豆沙,以單尾黎講,又真係超水準,麥米夠稔,料又足,而紅豆沙竟然煲到起沙,又唔太甜,真係幾好。

其實埋單$260,除左兩三味真係唔好要之外,幾個得獎菜都唔錯,下次有機會再黎要小心D。至於上菜我只能用神速形容,我諗如果人客跟得到,一晚翻三次檯都得!
2012-07-03
醬燒茄子
2012-07-07 2387 浏览
記得之前和朋友談起這家酒樓時,說起這裡有幾款在由旅遊發展局及煤氣公司合辦的「2010美食之最大賞」中得獎的菜式,其中雞肉組和豬肉組都有得獎,當時我還笑說在豬肉組得的獎是不是叫做豬肉獎。其後有食友攪局,反正之前只來過喝茶吃點心,印象中水準不俗,所以就決定跟著來試試那些得獎菜。 星期三的晚飯時間,想不到幾乎座無虛席,非常熱鬧。菜單全部由食友拍版,點了其中兩款得獎菜,另外再單點了一些小菜。椒鹽豆腐。雖然是熱辣辣,可是那個炸漿有點厚,裡面的豆腐時滑時不滑,很奇怪,不特別好吃,也不夠惹味。糖醋子薑骨。排骨的SIZE很大,一碟雖然只有六件,但看起來好像可以給十多個人吃似的。炸過的排骨,和酸酸甜甜的醬汁混在一起,味道是不錯的,可是我那件排骨實在太肥了,肉的部份加起來肯定不超過30%,第一口咬下去已經是滿口肥膏,忍不住要吐出來。醬燒茄子。茄子脫了皮,不太夠熱,應該沒有走過油,所以茄芯不夠軟腍,仍然有點爽,雖則我一向都愛吃煮爛的茄子,不過這個茄子配搭著特製的惹味醬汁,味道不錯。得獎菜之一 – 麗影紅紗卷。賣相有花過心思,以越南紙糯米包著肥牛炸至金黃色,吃之前淋上秘製的沙嗲醬汁。脆筒入口是酥脆的,可是油膩

得獎菜之一 – 麗影紅紗卷。賣相有花過心思,以越南紙糯米包著肥牛炸至金黃色,吃之前淋上秘製的沙嗲醬汁。脆筒入口是酥脆的,可是油膩感很重,幾乎吃不到有肥牛的存在,唯一可讚的是那個淺橙色的沙嗲醬,裡面加入了蒜頭和牛肉碎粒等配料,惹味之中帶點甜,算是可以補救一下。
花雕豬手。花雕酒本身不夠香醇,吃起來有丁點苦澀味,還好豬皮帶點軟Q,吃起來不俗,如果再凍一點就更好。
得獎菜之二 – 脆皮椰子雞。選用肉嫩骨軟嘅龍崗雞,用針筒將椰汁注射入雞件內,然後經過廿四小時醃製後再用椰汁浸熟,吊乾後再將雞件炸至金黃色。聞起上有很濃的椰子香,吃的時候也嚐到清甜的椰子味,相當特別。雞肉很嫰滑,連雞胸的部份也滑,雞皮又薄又脆,非常有水準,只是某部位鹹了點。
上湯鮮菌浸莧菜 – 純粹因為需要吃點菜才點,很普通,上面的什菌沒什麼菇菌香,味道很淡,而莧菜都算新鮮。
蝦多士。如此巨型的蝦多士我還是第一次見,坦白說,有些食物不是做得大件就代表好的,這個顯然是一個失敗的例子。還未放進口裡,就已經聞到很強的油益味,下面的多士感覺用掉一整包吸油紙也吸不掉全部的油。結果為了健康著想,我把下面的多士部份拆掉,只吃上面的蝦餡料,不過也沒有很好吃,蝦有點粉粉的味道,一點都不爽口。
梅菜鴨粒窩窩頭。窩窩頭其實是一個像帽子的包,裡面放椰菜鴨粒餡,包子本身不錯,軟熟又有甜味,餡料方面我覺得梅菜太多了,偏鹹,而且梅菜本身會出水,我覺得用乾身一點的食材去做會好一點,至少加了餡料的包子不會浸濕。
紅豆沙。糖水另外還有麥米粥,我沒有試,不過食友說不錯,而我的紅豆沙也不差,紅豆粒很多,很足料,也不算甜。

請留意這裡的上菜速度非常快,不是我們吃得慢,而是一次過可以有幾碟餸一起上桌,又要拍照又要吃,實在有點趕。我們將近八點開始吃,九點半已經吃完糖水,相當有效率。除了得獎菜,另外有某些菜是需要預訂的,例如冬瓜盅等,訂座時最好先詢問一下。除了椰子雞有驚喜之外,其他食物水準只屬一般,我覺得點心好像做得較好,還是推薦茶市來好了。
2011-10-18 1799 浏览
五位女士想約食飯,有女食神指點,實無失手,今餐盡慶又好味。以為女食神咁西利係童軍中心會員,原來任何人都入得。叫o左是日例湯:粉葛鯪魚赤小豆,蒜子上湯浸菠菜,蜜汁鱔球,脆咋牛坑腩,素鵝,三碗白飯,奉送紅豆沙。五位女士十分好胃口,除左湯渣之外全清!!! 絕對唔算細碟,但每樣都好味到清晒。埋單$536,每人百鬆D蚊,又有一個完美既晚上,真係大食夾抵件!!!
五位女士想約食飯,有女食神指點,實無失手,今餐盡慶又好味。

以為女食神咁西利係童軍中心會員,原來任何人都入得。

2011-10-17
2011-06-04 1681 浏览
是晚一家人晚飯, 地點揀了這裡. 位置在童軍中心8樓, 實在想不到在這裡會有間幾有實力的店子. 店方推介菜色不少, 就揀了四款一試.蜜椒脆鱔球 $85: 9分, 個汁好正, 相當入味, 蜜椒味道剛好, 不會太辣, 鱔球夠香脆, 食落口不覺腥味, 相當肥美, 兩三下就被大家清掉, 在我們這個組合來講, 不容易呢.麗影紅紗卷 $138: 9分, 一客六件, $138, 其實都不算貴. 紅紗卷的外皮用越南紙糯米做, 炸得脆卜卜, 入面的肥牛嫩滑. 剩吃當然得, 否則點上醬汁更加精彩, 酸酸甜甜, 好惹味, 入面帶有牛肉碎粒, 味道更加豐富. 中間還有西蘭花, 車厘茄, 荷蘭豆等等, 吃完那麼多煎炸食物, 吃些菜蔬就最正路.糖醋子薑骨 $118: 9分, 用上豬肋骨, 肉帶點脆, 鎮江醋相當濃烈, 如果怕醋味的或者會受不了, 但愛醋的就會被那份滲入了肉入面的醋味而歡喜.竹籠糯米蟹飯 $148: 4分, 全晚叫得最貴的菜色, 但水準反而是最差, 糯米吸收不了蟹的味道, 淡淡的, 質感也一般, 蟹沒有鮮味, 失色了.餐後附送甜品, 綠豆沙, 紅豆沙都相當甜.三項食物都是水準之作, 只是蟹飯拉低了評
餐後附送甜品, 綠豆沙, 紅豆沙都相當甜.
三項食物都是水準之作, 只是蟹飯拉低了評分. 這家店子, 是值得大家更加留意的.
  • 麗影紅紗卷
  • 蜜椒脆鱔球
  • 糖醋子薑骨
2011-04-29 1726 浏览
又到每月一星的圍內人生日飯局,不過由於今次壽星仔人多勢眾,共有三人之多,所以來賀壽者亦不少,場面甚為熱鬧。這次開飯地點就選了座落於佐敦柯士甸道的中高檔酒家「金陶軒」,據知此間會所式的食肆是香港童軍總會總監俱樂部,約有十多年歷史,現時晚飯只接受會員訂座,不過聽聞可即時入會,臨時會費,只需 $10, 更可於結帳時扣回,聽落又好似有點多此一舉。其實這酒樓位置較隱閉,不過由於近年曾多次奪得旅發局主辦的「美食之最大賞」殊榮,所以亦吸引了不少食客慕名光顧。由於其中一位食友是這兒的會員,所以由訂座至菜式的發辦都全交由友人負責,只待人齊後,便可上菜。餐前六小碟陸續登場,先上的京式素鵝,一碟 10 件,以脆卜卜的腐皮捲著齋菜,內裡有甘筍絲、冬菇絲和木耳等,入口香得來又帶點鹹味,令人胃口大開。另一小碟,鎮江肴肉,望落去光滑晶瑩,頂頭鹵凍部份呈半透明狀,而下層瘦肉,雖然帶點硬實,但吃來也不算膩,作為小吃,也可一試。另一碟脆皮腩仔,外皮燒得甚為香脆,皮下的肉層以肥瘦相間排列,賣相不俗,只可惜肥肉層,入口略嫌過份油膩,而最底層的瘦肉亦稍嫌受火過度,吃來肉質帶點嚡口。筆者一向不太愛吃皮蛋,總嫌它入口帶一股灰味,而
京式素鵝
子薑皮蛋
筆者一向不太愛吃皮蛋,總嫌它入口帶一股灰味,而且這兒的皮蛋,既不溏心,蛋黃更沒呈流質狀態,初頭也沒寄予厚望,幸好伴吃的子薑味道酸甜醒胃,與皮蛋做成絕配。涼瓜又是一味我從不喜愛的菜餚,總覺得那股甘苦味不對胃口,至於這裡的涼伴涼瓜片,雖然涼瓜的苦澀味仍揮之不去,但其外表剔透光亮,吃來還算爽口清新。最尾的小碟,涼伴拍青瓜,青瓜經拍碎後,混入了辣椒絲上碟,入口清甜爽口,而且青瓜內裡仍保留著汁液,口感明顯比涼瓜片出色。
西芹腰果炒蝦球
這裡的西芹腰果炒蝦球,材料甚為豐富,除咗基本的西芹、腰果、大蝦外,還有三色椒和百合。西芹外表青青綠綠,咬落非常爽嫩、腰果入口又香又脆、蝦球份量不少,大隻得來又鮮嫩爽口,三色椒賣相鮮艷奪目,鮮百合清香爽甜,全部食材都炒得鑊氣十足,討人喜愛。
瑤柱鮮菇扒時蔬
以店名命名的金陶軒老火湯,其實只是西施骨瘦肉煲老火湯,雖然材料看來甚為簡單,但湯水入口很是鮮甜,而且西施骨煲過後仍能保持軟滑,味道濃得來又有油香,滋潤清甜,的確不俗。至於瑤柱鮮菇扒時蔬,以鮮草菇配上軟腍腍的小棠菜,瑤柱下得頗為慷慨,每一匙都舀到滿滿的瑤柱,小棠菜咬落微甜、口感柔軟,只是草菇吃來稍嫌帶丁點兒草腥味。
籠仔福建蒸豆腐
侍者把這道籠仔福建蒸豆腐端上檯時,我初頭還以為這個是福建炒飯,底層豆腐放在荷葉上蒸,完主吸收了荷葉的清香氣味,況且豆腐的質感頗為滑溜,伴上甘筍和西芹粒同吃,味道更為清甜。至於面頭的材料,以蝦仁及雞肉為主,份量看來亦絕無欺場,味道調校得不錯,汁多惹味,口感極佳。
翡翠炒斑球
枝竹涼瓜炆頭腩
大青斑兩味,先上的有翡翠炒斑球,落味適中,用火得宜,魚肉夾起唔散,魚味清甜鮮香,肉質咬落鬆化軟熟又帶有魚鮮味,可見廚子功力不差。伴碟西蘭花,脆嫩爽口,能中和青斑的鮮甜味,配搭唔錯。至於另一味枝竹涼瓜炆頭腩,由於筆者對涼瓜興趣甚微,所以只攻枝竹和頭腩,頭腩嫩滑入味,枝竹亦毫不失色,茨汁完全滲透入內,令枝竹更為惹味。
脆皮炸子雞
竹籠糯米蟹飯
這裡的脆皮炸子雞,色澤均勻,皮脆肉白,望落去很不錯,初頭還以為吃起來會肉滑帶汁,可惜原來入口,雞件肉質結實得有點過火,嚡口得來又無雞味,水準只屬一般。至於跟餐的飯麵,分別為竹籠糯米蟹飯及鮑汁炆伊麵,聽講這個糯米蟹飯是「金陶軒」名菜之一,所以還滿是期待,可惜這籠飯入口完全嘗不到蟹的鮮味,又無蟹膏,而且那些所謂糯米飯,只係一堆又無餸又黏口的飯粒,加上蒜香味又不足,同吃普通白飯真的分別不大,屬失敗之作。反而鮑汁炆伊麵,味道唔錯,麵條炒得火喉剛好,軟硬適中,盡吸鮑汁的精華,頗為滋味,只是略嫌口感有點油膩。
鮮奶椰汁糕
黃金蛋散
單尾的甜品鮮奶椰汁糕,顏色雪白如玉,外形挺身平滑,輕輕咬一口,淡淡的椰汁味沁進口裡,夾雜著濃濃的鮮奶香,口感清新,加上糕點雪得夠凍,入口冰涼,真的不錯。另一款黃金蛋散,外形如特大的蝴蝶结,雖然線條扭得不甚流麗,幸好吃來口感酥脆鬆化,配上甜美的蜜糖漿,也算香口誘人。吃完甜點,酒樓還奉上生果拼盤,加埋自的三磅大蛋糕,實在飽得每個人都撐著大肚子離開。

由於會員免收加一,這次結帳只需 $2880, 都算抵食。只可惜這次友人沒點那幾味得獎菜式,甚麼「脆皮椰子雞」、「紫袍羅漢會龍皇」、「麗影紅紗卷」等等,所以未能續一品評,希望日後有機會,可再來試勻這裡的八大名菜。謹在此再祝三位生日的食友,身體健康,事事如意,更要多謝出心又出力的友人安排這次飯局,實在無言感激。

2011-04-11
2011-03-17 1493 浏览
此店雖不起眼, 但經常座無虛席. 尤以星期日早茶時段更每每爆滿; 晚飯貴賓房難求. 菜式方面, 廚房挖空心思, 菜式配搭常有突破. 而當中雪影紅砂卷及椰香炸子雞更是香港美食選之得獎菜式.除此之外, 還點了一些小碟而其他餐廳推介菜式有另外又點了些青菜, 而甜點有桂花糕和蛋散.餐廳收費雖屬中偏下價, 可是服務方面仍有很多改善空間, 經理層尚可, 前線員工質素卻如街坊食肆無分別. 更遑論酒具知識呢? 全店欠奉! 唯只懂一項 -- 收開瓶費 (註: 卻沒有像樣酒杯, 白收!)如駕車人士需留意, 龍堡國際的停車場泊車優惠, 在這店並不適用.總結, 欣賞餐店食物的創作與用心, 但服務配套卻在水準/收費之下, 正好形成強烈對比. 感覺有點像相鄰團體, 重量不重質!
雪影紅砂卷 -- 將肥牛卷入米紙中炸香, 配上巨馬來西亞風味的沙嗲醬同吃.
椰香雞 - 雞肉嫩滑, 皮肉之間滲出淡淡椰香.
除此之外, 還點了一些小碟
醬茄子 - 不求有功
糖醋小排骨 - 糖醋平衡可以, 稠口了一點.
而其他餐廳推介菜式有
豉油皇中蝦 - 中下水平
酥炸牛坑腩 - 肉與炸漿分開, 牛腩不淋反韌.
清蒸杉斑 - 普通之作
另外又點了些青菜, 而甜點有桂花糕和蛋散.
蛋散

2011-01-06
椰香雞 - 雞肉嫩滑, 皮肉之間滲出淡淡椰香.
糖醋小排骨 - 糖醋平衡可以, 稠口了一點.
  • 雪影紅砂卷 椰香雞
2011-03-14 683 浏览
能出生及成長於香港呢塊福地,實在係一件幸福嘅事情!睇電視有關日本仙台 9 級世紀大地震及引發大海嘯, 震撼人心!儘管日本有幾先進,但敵不過天災嘅洗禮!日本人仍然保持冷靜、有紀律;值得大家學習!今次一共7 位朋友,Farewell 日本留學朋友,他到日本留學一年而放棄香港所有事情,實在很不容易,我亦十分佩服他!加油!呢兩次幫襯全場 full 哂!可能今次其他食客主要為一大班朋友飯局,比較嘈吵!上次情人節,主要係家人飯局,比較靜!今次只是換碟一次,上次換碟兩、三次;服務方面明顯比上次遜色。因為今次一枱 8 人,附上轉盤,發現轉盤中有磨紗童軍 Logo 架!叫咗 8 款小菜,當中包括上次試過嘅:蜆芥薑蔥魚雲煲 及 窩燒鱆魚雞粒炒飯,可看 2011-2-17 食評:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2150094翠塘滑豆腐8 款小菜之中,我最喜歡呢款!賣相相當得體;清清淡淡!不失美味!適合飲食健康嘅朋友!以蛋白、紅蘿蔔、芥蘭莖、冬菇、瑤柱等多種材料。紅蘿蔔 & 瑤柱帶出甜味,芥蘭 & 冬菇帶出青香味;底
能出生及成長於香港呢塊福地,實在係一件幸福嘅事情!

睇電視有關日本仙台 9 級世紀大地震及引發大海嘯,

叫咗 8 款小菜,當中包括上次試過嘅:蜆芥薑蔥魚雲煲窩燒鱆魚雞粒炒飯,可看 2011-2-17 食評:

翠塘滑豆腐
8 款小菜之中,我最喜歡呢款!賣相相當得體;清清淡淡!不失美味!適合飲食健康嘅朋友!以蛋白、紅蘿蔔、芥蘭莖、冬菇、瑤柱等多種材料。紅蘿蔔 & 瑤柱帶出甜味,芥蘭 & 冬菇帶出青香味;底部係豆腐,滑不溜口!滑溜程度媲美豆腐花,食到最後嘅一點豆腐,我都掃埋!
蒜茸炒雜菌
好一道清淡小菜,簡簡單單!以蒜茸炒無疑可僻除菇菌類嘅臭青味。確實不錯,亦十分惹味!
賽螃蟹炆伊麵
賽螃蟹以蛋白、加入鮮蝦粒,令賣相生色一點!略嫌蛋白不夠幼細!伊麵份量不少,滿滿一碟,可惜,當一夾伊麵時,伊麵剪得太碎,頗為難夾!
糖醋小排骨
排骨份量比預期多!糖醋香味令人幾開胃!每件排骨好入味!有點外脆內軟,肉質肥美,如果伴菜飯真是一流!
三杯酒雞球煲
帶點酒香,雞球不太入味!而且最油正是這道小菜,實在不討好!
炸菜片蒸肉筋
普普通通!只是肉片而已!肉片夠腍兼入味。

2011-03-11
2011-02-17 622 浏览
情人節,有單身女性朋友攪單身女人飯局,一行 6 人。另一位朋友建議去佐敦香港童軍中心嘅金陶軒食晚飯,因為之前幫襯過質素不裕!我哋尚未攞枱,侍應要求期中一位填 Form 做臨時會員,純粹做 record 喎!其實為日後宣傳之用。雖然枱與枱之間缺乏一點空間感,但係我覺得坐得都舒服!高背椅掛長褸 fit 哂! 呢度屬於會所酒樓,感覺比較一般酒樓清靜及衛生! 朋友發覺大部分食客為中年人,好似我哋係全場最 young 嘅一枱!見到餐牌,菜色精美!價錢合理!其中得獎菜色:紫袍羅漢海龍王 - 以紫菜及蝦為食材,做得好精緻,賣相好吸引! 盡見師傅心思!當日9~13 度,呢度以瓷器放入蠟燭令熱水保溫,十分周到!同時,又方便了侍應!進食期間,侍應為我哋換咗兩次碟。服務算不錯!我哋點了好幾道菜: 鎮江肴肉最先上枱正是呢碟小食,賣相不錯!令我食指帶動!相信做法相當繁複!豬蹄肉跟啫喱狀嘅凍混合一起,層次分明!有 12 件之多!可惜食起嚟肉質有點實繃繃!虛有其表! 肴肉不太有肉味,可能被啫喱凍部分鮮甜味掩蓋! 蘸埋鎮江醋,可增添風味!其實,唔係好多地方做得好!反而,我覺得霞飛做得唔錯!我的食評 - 「霞飛」,可比
情人節,有單身女性朋友攪單身女人飯局,一行 6 人。

呢度屬於會所酒樓,感覺比較一般酒樓清靜及衛生!

見到餐牌,菜色精美!價錢合理!
盡見師傅心思!
紫袍羅漢海龍王
另一得獎菜色,同樣出色!
進食期間,侍應為我哋換咗兩次碟。服務算不錯!
呢度以瓷器放入蠟燭令熱水保溫,十分周到!
我哋點了好幾道菜:
我哋點了好幾道菜
鎮江肴肉

我的食評 - 「霞飛」,可比較一下!
蜆芥薑蔥魚雲煲
因為要用油爆薑蔥,呢味菜十分油!確實爆得好香!好惹味!
魚雲份量不少!而且夠滑!以瓦煲盛住,食到尾仲熱;不過,唯一食剩正是呢道菜!

豉蒜南瓜排骨煲

同是以瓦煲盛住,驟眼看,南瓜好似又硬又實!食落算粉,真不錯!排骨夠腍又夠入味!加入豉蒜一齊煮,惹味非常!令我唔停手夾完一次又一次呀!況且,南瓜健康兼有益!對腸胃有幫助!
沙薑雞
有半隻雞,皮爽雞肉嫩滑,而且咸味恰到好處!啱晒鍾意食雞嘅朋友!沙薑汁唔係想像中咁油,以滾油開,做得幾幼滑!起碼唔覺啲沙薑粉漿住。
咸味適中, 不過,沙薑味不太濃烈!
銀魚仔腰果炒三絲
看似簡單嘅一道菜,其實要高火快炒芽菜,才可保持爽脆,否則,芽菜會變腍及出水。三絲之中, 芽菜比例最多!還有少許肉絲及紅蘿蔔絲;肉絲係淡味兼被梳打粉醃到白白地。
腰果炸得金黃鬆脆,可惜份量唔多!銀魚仔最後灑上碟,食落都幾咸,與味淡嘅芽菜一齊食,有中和作用!
鮮冬菇枝竹扒小唐菜
我發覺大家點了不少有肉嘅菜色,建議叫碟菜。相信這道菜比較竹笙菜苗更好味,恐怕竹笙太淡味,感覺太寡!朋友們不會喜歡。冬菇枝竹扒小唐菜,味道清淡!少油!健康之選!大大隻鮮冬菇切片,較為軟身,尚算入味。枝竹成本低!但係放得太少!
大約每人一塊!小唐菜一開二,整齊地排列;三種食物顏色配搭,增添一點視覺享受!
比預期中大窩!
主要以鱆魚鬚及雞柳切粒,配料實在少得很!炒飯炒得唔夠乾身!但味道不裕!加入些少蔥粒,無疑可更添香味及滋味!
食到尾仲係熱熱地,瓦煲比起用碟盛住,更能保溫,值得一讚!
送:木瓜燉雪耳糖水
甜品另一選擇係紅豆沙,大家揀哂木瓜燉雪耳糖水,唔係咁甜!適合大家口味!雪耳較軟身,我嫌腍咗些少!加入北杏,北杏細小略帶苦味,南杏比較大粒,兩者煲湯最啱!連衣南杏更為健康!
木瓜燉雪耳糖水
茶芥:$12 / 位 ( 茶錢認真唔平!)

係咁,就過咗一個無情人嘅情人節!
2011-02-14
呢度以瓷器放入蠟燭令熱水保溫,十分周到!
我哋點了好幾道菜
木瓜燉雪耳糖水
紫袍羅漢海龍王
另一得獎菜色,同樣出色!