2009-10-19
仲有两个星期就要离开现职公司,第一餐的farewell lunch 竟然同其他subsidiary 的admin同事食。平时工作上完全无需要接触,只不过有时系pantry见到倾下计,估唔到佢都会同我食饭,好有人情味﹗同事提议香港会议展览中心的Congress,我未食过又未听过。最初仲以为座落系会展个边,原来位于十八溪楼下。大乡李呀~Congress里面好大,系一间专食自助餐的地方,有好多好多buffet台。午餐时间有3种选择,分别-Full buffet (顾明思义你系可以任食所有buffet tables)-拉面 buffet (包括拉面、餐汤及面包、连饮品)-沙律 buffet (包括沙律、餐汤及面包、连饮品)我选择了拉面餐而同事就拣了沙律buffet。当日餐汤有两款,一中一西。忌廉南瓜汤虽然不太浓,不过有种子供应,放系汤面可以增加食味。到拉面喇,首先到配料区夹起自选配料,选择繁多。鱼丸、鱼腐、鱼片、牛肉、猪肉、鸡肉、扎肉、鱼皮饺、疑似湾仔码头饺、云吞仲有多款蔬菜。面有油面、日式拉面、海苔拉面、甘荀面、玫瑰乌龙面、仲有其他其他。拣好配料及面底便可以俾师传帮你煮面,煮好后更可再拣汤底
午餐时间有3种选择,分别
-拉面 buffet (包括拉面、餐汤及面包、连饮品)
-沙律 buffet (包括沙律、餐汤及面包、连饮品)
我选择了拉面餐而同事就拣了沙律buffet。
拣好配料及面底便可以俾师传帮你煮面,煮好后更可再拣汤底有日式酱油、泰式东荫功、上海酸辣汤仲有一款唔记得。
几分钟后就攞得喇。另一张台有好多不同的佐料及酱汁以供选择。
第一回我试左海苔拉面加日式酱油,配料拣左扎肉、疑似湾仔码头饺、云吞、生菜、炸鱼弹。面质有弹牙有咬口、汤底唔咸几好味。配料新鲜,真系湾仔码头饺呀。
第二回我试左玫瑰乌龙面加泰式东荫功,配料都系拣番我钟意食的饺类。个面真系食唔出有玫瑰或者乌龙味,不过面质依然爽口,要赞一赞个东荫功汤底唔错,真材实料。