2009-10-21
今日跟去年暑假的 intern 同事食饭,好耐无见喇。大家都想食越南菜,系湾仔我觉得芽庄最好。认识芽庄因为以前系中环工作时同事介绍的,午饭时间真系好多人,湾仔店的情况无咁严重。记得几个月前见到隔离台order的烧牛肉捞朦,牛肉大大旧又好香,印象深刻,所以今日就叫黎试下。朋友仔话想食沙律就发版叫了一个大虾柚子沙律。1. 大虾柚子沙律 – 两只虾烤得好靓,食落虾头有膏,柚子唔酸,好多好多炸过的蒜片,蒜味唔大可以接受,配上腰果,有咬口又好味。2. 烧牛肉捞朦 – 牛肉两大串,好香lemon grass味,食落仲有一丝丝的香茅,捞朦的配料好足有青瓜丝、甘荀丝、生菜丝、炸过的蒜片,汁料用樽另上,个樽几靓而且干净,要赞下。点菜时闻到隔离台的牛肉汤河,香浓的牛骨汤味又突然谂起佢的蒜蓉饱都好好味,好想食呀,不过见好瘦的朋友仔无咩兴趣,自己都算减紧肥所以放弃了。临走时见到墙上的海报,佢地系Ocean Terminal开左新铺呀。虽然Rice Paper都好味,不过始终有少少fusion的味道而且若贵,以家系TST想食越南菜又多一个选择喇。
朋友仔话想食沙律就发版叫了一个大虾柚子沙律。