2024-11-06
同一大班朋友喺铜锣湾行完街. 想揾个地方食晚餐. 发现原来系铜锣湾要揾间坐得落多人嘅中菜都有少少难度估唔到系Fashion Walk入面俾我哋揾到一间中菜-翠湖金阁. 餐厅嘅装修都几grand好光猛. 座位同座位之间唔会好迫. 人多嘅仲可以坐独立嘅房仔. 嘈喧巴闭都唔怕嘈亲人😂佢仲有户外嘅座位. 天气再冻少少嘅时候坐出面食中菜应该几好feel几新颖估唔到呢度嘢食嘅价钱都几亲民. 开头仲以为开喺呢个位嘅嘢食都会有返少少价位🍍鲜菠萝荔枝咕噜肉入面嘅肉竟然系用猪颈肉而唔系梅头肉. 咬落啖啖肉唔会一大嚿肥膏真系好爽而且外面嘅炸浆好薄. 入口热辣辣非常之脆卜卜. 摆咗一段时间嘅咕噜肉依然系脆嘅😱. 真系好令我哋惊叹🦐虾球炒面系我最钟意食嘅伊面😍用咗虾汤煮成嘅汁散发出鲜甜嘅香味. 捞埋伊面食真系好正. 媲美到芝士伊面但系又冇咁漏上面嘅虾球粒粒都大只兼饱满弹牙. 成一粒已经有啲饱🦀避风塘炒蟹嚟到铜锣湾点可以唔食避风塘炒蟹啊🙈碟蟹放到上枱已经散发出好浓烈嘅诱人香味. 引到隔篱枱都回头望我哋食紧咩🤣蟹壳已经炸到脆卜卜一咬就碎. 而且蟹壳铺沾满晒汁好惹味. 差啲想食埋佢落肚蟹肉鲜甜弹牙. 蟹膏都唔少🔥招牌
🍍鲜菠萝荔枝咕噜肉
🦐虾球炒面
上面嘅虾球粒粒都大只兼饱满弹牙. 成一粒已经有啲饱
🦀避风塘炒蟹
蟹肉鲜甜弹牙. 蟹膏都唔少
🔥招牌金阁小炒王
之前好少食小炒王. 因为好多小炒王都会炒到油淋淋
但系呢度嘅小炒王令我有啲惊喜. 韭菜花炒完依然系爽口香甜. 唔会有太多油
另外仲有虾干、鱿鱼、油炸鬼同埋腰果等等嘅食材
最神奇嘅系油炸鬼去到最后依然系脆嘅. 唔会话吸晒汁淋到一嚿嚿咁
食食吓见到人哋条鱼个样好吸引就走咗去影返幅相🤣等我下次再嚟试吓佢先