2019-09-01 150 浏览
番工番得攰都要抖下气,于是我地几个中同约出黎食好野!呢间系朋友无意中见到,原本好好奇点解会唔同名😂个晚我地就问下大厨,原来佢地有几位负责人,而且系会系呢间studio开cooking class,如果大家有兴趣都可以去问下开班详情😂间舖头离地铁站好近,天后站过马路上个楼梯转右就到。入面其实唔大,大概有三张四人枱,尽头就有师父下厨嘅地方,大家都可以望到厨师煮野食嘅经过。话说我地有个朋友迟少少到,厨师都专登等埋佢先开始煮,所有过程可以一眼望晒,食材处理至烹调方法都一目了然,都算系我第一次咁样亲眼睇住厨师煮😂见咁难得聚下又食好西,大家都决定开枝酒开心下。呢枝白酒好似系意大利嘅,唔系好识品酒,但我朋友唔多饮得都接受到佢嘅味道,都算易入口。什锦蕃茄玫瑰油醋五颜六色,其实都系蕃茄😂但waiter都同我地讲,唔同颜色系代表成熟程度唔同,加上师父秘制嘅醋,的确好开胃!利申先,我自己系唔钟意食生蕃茄,但佢只生味唔算好夸张,所以我觉得有埋只醋,配搭系几好。初夏冻汤平时热汤就饮得多,冻汤讲真就少有。大厨话呢个汤系由几种材料mix埋,包括提子、牛油味、青瓜、桃同埋柠檬汁,当时我地仲估紧究竟有边五种材料😂😂食落
番工番得攰都要抖下气,于是我地几个中同约出黎食好野!

间舖头离地铁站好近,天后站过马路上个楼梯转右就到。

什锦蕃茄玫瑰油醋

初夏冻汤
平时热汤就饮得多,冻汤讲真就少有。大厨话呢个汤系由几种材料mix埋,包括提子、牛油味、青瓜、桃同埋柠檬汁,当时我地仲估紧究竟有边五种材料😂😂食落味道系有好突出嘅青提子味,因为有好多脆脆口感嘅蔬果,所以就会有一粒一粒嘅口感。

香煎刺身带子伴黑松露
材料主要有带子同杏鲍菇,呢两样食材用香煎处理,旁边嘅配菜反而系酸酸地,味觉上有好大嘅分别!下面黄色嘅酱汁就系粟米汁,又中和到煎之后嘅油腻感。

香煎西班牙猪鞍扒
绿色嘅酱汁系西兰花加少许紫菜粉mix埋整成,但我第一下食觉得有少少似绿茶味嘅感觉😂猪鞍扒熟嘅程度啱啱好,而且肥瘦适中,好有咬口亦唔会过老。

精选甜品
其实底层系豆腐花,配姜汁,加咗啲nuts去丰富个口感,配搭系非常唔错。平时食fine dine成日觉得最后嘅甜品系差啲唔够完满,但今餐嘅甜品系真心正!

番完一日工,可以同朋友吹下水,望下大厨整野食,relax下,系几舒服