又到一年一度既母亲节,我地多数提早庆祝,选择多d,用餐时间都长d嘛! 唔想年年都系中西餐咁无新意,揾吓openrice订台优惠,最后揾到呢间食fine dining~就趁住呢个日子同妈妈二人世界一下一踏入餐厅,灯光调较得柔和,音乐气氛都好优雅。店员先介绍餐牌,有生蚝为主,亦有几道前菜为主既~最后我地拣左8,9个course的晚餐~先送上面包盘,有5款面包:罂粟籽,黑糖包,奶油包,法包都焗得松软外脆,特别中意面包脆棒,好酥脆~点埋自家洋葱酱、黄姜酱,淡淡既味道唔会抢左面包既香味 第一道系Appetizer : Parma ham配橘子汁 平时多数用蜜瓜拌风干火腿,今次一试配橘子汁,桔既甘香衬托parma ham既咸鲜味, 又系另一种风味。Starter 系 轻炙北海道元贝用上刺身级带子先慢煮,再用火枪炙烧两面,有藜麦仲有椰菜花蓉(质感有D似薯蓉)伴碟,再以青瓜清清味蕾静待下一道菜~ 波尔多牛肉他他 来自波尔多既牛肉他他加上红菜头汁令牛肉更嫩红,上面系墨鱼汁脆片,拌以牛油果汁,成件艺术咁咁真系唔舍得整开吖~同妈妈倾吓工作状况,就闻到一阵阵龙虾香味龙虾汤带有浓浓既酒香,旁边有少许龙虾子籽。妈
就趁住呢个日子同妈妈二人世界一下
一踏入餐厅,灯光调较得柔和,音乐气氛都好优雅。

店员先介绍餐牌,有生蚝为主,亦有几道前菜为主既~

最后我地拣左8,9个course的晚餐~
点埋自家洋葱酱、黄姜酱,淡淡既味道唔会抢左面包既香味
第一道系Appetizer :
Parma ham配橘子汁

Starter 系 轻炙北海道元贝

轻炙北海道元贝
波尔多牛肉他他

同妈妈倾吓工作状况,就闻到一阵阵龙虾香味
龙虾汤
带有浓浓既酒香,旁边有少许龙虾子籽。妈妈好中意呢个汤吖!仲话入面既龙虾肉炸香左,好正
68度慢煮温泉蛋

一片片黑松露下面有一大片Parmigiano Reggiano遮盖住透白既温泉蛋,大厨掌握到蛋白同蛋黄既凝固特质,68度刚好就系蛋黄嘅凝固温度。一啖食到蛋白既滑、蛋黄既香,黑松露甘腴中带菌香,仲有浓厚芝士带点沙沙既口感,好有层次好矜贵
香煎法国鹅肝
好厚身有质感,火喉掌握得好好。拌以南瓜蓉上面有牛蒡片、开心果碎饼,仲有分子元素既黑醋粒粒
豆腐雪葩
几清香,有d腐竹既味道,清清舌尖既味蕾。系好味既,不过我都系中意鲜果雪葩多d
豆腐雪葩
**************************
终于黎到主菜啦!
波士顿龙虾

摆盘相当精致,肉质超新鲜好实净,将龙虾分成3件,每件都有金箔鱼子酱下面仲有浸过白酒蜜桃。衬埋云呢拿汁,酱汁既熬煮相当讲究!
香煎智利鲈鱼
肉质细嫩鲜美,有入口即溶既感觉。鱼皮比较厚身,煎得脆口干身。先尝一口鱼鲜,再加埋下面鱼既高汤,又带出另一番味道,仲有法国青瓜丝拌碟~
香煎智利鲈鱼
品尝完主菜系时候甜一甜啦~
订台既时间remark左甜品写上Happy Mother's Day!
店员为妈妈送上香滑奶冻,见到好开心哩~
法国餐既尾声又点少得 Petit fours呢!
5粒分别系香蕉,橙味,抹茶味,仲有36%,72%既朱古力
最后我俩都点左洛神花茶,帮助消脂~
同妈妈享用左3个钟晚餐,每一道菜服务员都主动地解释清楚 ,整体上食物,味道,视觉都系享受既~
不过另一台食客大声倾计,又哈哈大笑,就有点影响了。
始终fine dining 用餐时说话应该细声一点,table manners 系对自己, 其他食客仲有餐厅既一份尊重哩~
轻炙北海道元贝