2018-02-08 778 浏览
有晚约左朋友食饭,我地拣左黎呢间社企餐厅食法国菜,希望可以系食大餐既同时为有需要既幼儿同家庭都出一份力呢度有个6 course 既meun,每位HKd438+10%,我同朋友只需要系两款主菜之中二选其一后就可以安坐,准备品尝呢晚既菜式店主先为我地呈上一篮热烘烘既面包这篮面包有两款,每款都烘得外脆内软,面包充满麦香,不论净食定沾上店家既牛油或酱料同食都一样滋味而第一道菜就系“北海道带子二重奏”,带子肉厚而鲜嫰,刺身能食其清甜,而香煎后又更尝鲜味跟住就系蟹肉芦荀义大利饭,虽说是“义大利饭”,但其实系利用切碎左既芦荀粒扮作饭,但当中混合不少蟹肉,所以食落一啲都唔寡,感觉清新健康之后就到“招牌龙虾汤”,浓而不腻既汤品中仲要有埋爽口既龙虾,再来一碗亦不厌多然后就有一小球既“香橙雪芭”俾我地清一清味蕾之后就到当晚既第一道已定既主菜香煎鳕鱼柳车厘茄酱既微酸正好跟肉质嫩滑而带油脂既鱼柳作出平衡,味道实属不错而第二道既主菜我就拣左法国牛柳,点左5成熟牛柳既生熟程度掌握得刚刚好,没有多余既血水外,也没有嚼不开既筋部,每一口都腍嫩而富有牛香,质素甚高食完主菜就系甜品环节,个晚既甜品系红桑子慕斯蛋糕配雪糕最后

店主先为我地呈上一篮热烘烘既面包

然后就有一小球既“香橙雪芭”俾我地清一清味蕾

之后就到当晚既第一道已定既主菜香煎鳕鱼柳

而第二道既主菜我就拣左法国牛柳,点左5成熟

食完主菜就系甜品环节,个晚既甜品系红桑子慕斯蛋糕配雪糕

最后叹埋杯暖暖既咖啡又是美满又饱足既一顿美膳
  • 香煎法国牛柳