2017-08-01 85 浏览
近年来,好多唔同嘅食肆都系工业大厦上面开设餐厅。当然,观塘𠮶边最多,但喺另一边嘅荃湾线嘅荔枝角站呢度,bondi就系其中一间,喺工业大厦上面开设嘅食肆。佢嘅位置几方便,直接喺d2 place对面,所以揾佢唔使失失慌,好容易就可以知道佢嘅位置。呢一个地方好容易揾到,出咗䢂之后转右就大大个招牌摆喺眼前。佢餐牌上面可以选择嘅食物菜式非常多,有意粉亦都有扒类,比较想食埋佢嘅前菜同埋汤,所以我就加咗68蚊,变做set dinner, 另外再加多28蚊享受佢嘅甜品同嘢饮。前菜我选择咗bondi 沙律同埋甘笋汤。呢个沙律嘅名嘅来源系来自一个沙滩,所以佢嘅摆设都附有沙滩嘅气息,非常吸引眼球嘅注意力。而佢配上淡淡地嘅日式芥末汁,感觉几爽下真系有啲似系沙滩嘅风味,都系一个开胃之选。而佢嘅精选餐汤系甘笋汤,入口好滑好清甜之余,亦都有著好浓嘅甘笋味, 你本身唔系咁钟意食甘笋嘅我,都爱上咗呢种味道。至于佢嘅自家制香草酱鲜虾意粉,鲜虾嘅数量多之余,仲鲜甜爽口,配上香草酱意粉,感觉更加夹。又睇得又食得,作为主菜一流。佢嘅甜品系即日整嘅,上面淡淡嘅芝士味, 配上下面嘅曲奇饼底,作为结尾,入口甜而不腻。因为呢一度嘅环境

因为呢一度嘅环境非常好,夜晚嘅时候人数亦都唔多,系好适合两个人,又或者一堆人嚟聚餐作为一个小聚会,享受一下浪漫嘅时光。