2019-07-08
希慎道2-4号系一个好神奇嘅地方,明明喺时代广场附近,但不过系过咗几条马路,就宁静到你以为自己离开咗cwb。top blade位于小斜坡之上,简约嘅外观话系精品店都不为过。由于用餐时间尚早,6:30左右,所以唔洗等位,离开餐厅时,已经满座。餐厅装修走现代简约风格,有格调得唻又唔会令人拘紧,用餐感觉唔错。店员主动问吓系咪第一次唻食,有礼地介绍咗menu,跟手见我哋决定到都好快咁落埋单。(menu上介绍咗flat iron哩个部位,亦系top blade嘅主打)之前望过openrice都知有任食薯条,但估唔到一点完餐,薯条新鲜炸好就一枱枱问洗唔洗添加。新鲜热辣嘅薯条想唔好食都难,难在咁好味但邪恶嘅嘢应该食几多!杯垫原来唔止系杯垫,仲系当你食够邪恶薯条时向店员示意say no嘅工具,有趣。跟住餐厅signature饮品dirty lemonade同really dirty lemonade一齐出现,我估用眼系冇可能分得出边杯打边杯。杯底有浓浓嘅焦糖,唔会太甜或酸。饮落really dirty嘅威士忌香味清得唻都几香,都几适合酒鬼夏天时作热身饮品。日日唔同嘅餐汤今晚系周打蚬,够料,唔错,食住薯
日日唔同嘅餐汤今晚系周打蚬,够料,唔错,食住薯条饮埋个汤都有啲饱,好在有个藜麦沙律清一清。
guest chef’s flat iron steak
主菜喺恰当时候登场(哩点其实好重要,但又常被忽略),跟menu建议,红酒汁慢煮嘅guest chef’s flat iron steak拣咗medium。王牌usda prime 390days grain feed flat iron拣咗medium rare。火候控制非常精准,另到牛肉可以以最佳状态呈现。
牛味、肉汁、嫩滑都唔错。一个味重啲,一个淋啲,两个都好食,好饱嘅状态下都ko晒。可惜嘅系即时反转咗杯垫,refill唔到薯条。下次应该唔加汤同沙律,咁就可以食多少少薯条同埋试吓甜品。