2024-06-14
✲゚*。 🥢Food Court 入面嘅Hidden Gem🍦高质新派中菜🌶️一直都好想试下东京浅草名物: 茶々工房 嘅抹茶蒙布朗💚所以Weekend去左Hysan Food Court Urbanhood估唔到Food Court 入面除左有我最想食嘅抹茶Mont Blanc仲有咁高质嘅中菜 以亲民价钱就食到鲍鱼花胶海味😮🥓 温泉蛋鲍鱼葱油培根脆脆拌五目饭 ($98)呢个价钱有五只细鲍鱼配埋自家制烟⾁脆脆&温泉蛋饭真系超级抵食😆个饭仲配左煲仔饭豉油 好惹味😋🌶️ 脆椒麻婆酱安格斯无激素牛腹扒脆米饭 ($108)麻婆豆腐配左自家秘制麻辣油 辣辣地几过瘾🤤最特别系用左脆米饭 食落层次更丰富👍🏻🐟 三鲜蒸鲈鱼配上海菜饭 ($88)鲈鱼已经去左骨 啖啖肉😌肉质好嫩滑 配埋菜饭健康又好食🫶🏻🌶️ 麻辣爽花胶 ($78)花胶配上老板袐制嘅麻辣酱 用左五种辣椒加橄榄油制成麻辣控必食🥵🍲 杞淮虫草花炖花胶汤 (+$49)🍲 珍菌云腿炖冬瓜汤 (+$39)主食加配炖汤有半价🙆🏻♀️炖汤非常足料 饮落冇味精 好滋补 推介👏🏻🍦 生榨抹茶栗子蒙布朗 ($78)铜锣湾锅点 The Pot Spot/ Weeken
一直都好想试下东京浅草名物: 茶々工房 嘅抹茶蒙布朗💚
仲有咁高质嘅中菜 以亲民价钱就食到鲍鱼花胶海味😮
🥓 温泉蛋鲍鱼葱油培根脆脆拌五目饭 ($98)
呢个价钱有五只细鲍鱼配埋自家制烟⾁脆脆&温泉蛋饭
真系超级抵食😆
个饭仲配左煲仔饭豉油 好惹味😋
🌶️ 脆椒麻婆酱安格斯无激素牛腹扒脆米饭 ($108)
麻婆豆腐配左自家秘制麻辣油 辣辣地几过瘾🤤
最特别系用左脆米饭 食落层次更丰富👍🏻
🐟 三鲜蒸鲈鱼配上海菜饭 ($88)
鲈鱼已经去左骨 啖啖肉😌
肉质好嫩滑 配埋菜饭健康又好食🫶🏻
🌶️ 麻辣爽花胶 ($78)
花胶配上老板袐制嘅麻辣酱 用左五种辣椒加橄榄油制成
麻辣控必食🥵
🍲 杞淮虫草花炖花胶汤 (+$49)
🍲 珍菌云腿炖冬瓜汤 (+$39)
主食加配炖汤有半价🙆🏻♀️
炖汤非常足料 饮落冇味精 好滋补 推介👏🏻
🍦 生榨抹茶栗子蒙布朗 ($78)
铜锣湾锅点 The Pot Spot/ Weekend喺荃湾 The Big Things Party 先有供应💁🏻♀️
Mont Blanc 即叩即整 过程治愈🫶🏻
内馅仲有红豆蓉、抹茶黑糖浆、天然柠檬果酱、新鲜柠檬皮、海绵蛋糕等等
第一次试抹茶x栗子嘅甜品😆
个柠檬果酱令成个甜品冇咁腻🍋
即使已经食到好饱 我都食得哂成杯🤭
日本食都要1400 yen 估唔到香港个价钱竟然同日本差唔多😳
📍 锅点 The Pot Spot
▫️ 铜锣湾轩尼诗道 500 号希慎广场 Urbanhood B2 层 B205 舖
▫️ 尖沙咀梳士巴利道18号Victoria Dockside K11 Musea B2楼B203号舖