2023-06-06
德福广场二期比人嘅感觉系人流少,位置隔涉,原来上层食肆林立。一个迷你Food court有齐多国菜式,大部分唔属于连锁店,而价钱亦相对高。于济州烧肉食堂如食客光顾烧烤部份,就会有餐厅职员服务;如只点普通套餐或饭类,则要自行去公众座位,自助点餐机购买。食物方面 - 人参鸡汤配白饭︰半只黄油鸡份量,肉味偏淡,但经肴煮后带出轻微人参味,感觉健康开胃。中间酿入糯米饭,每粒都吸收所有鸡油及汤底精华。汤底有好多人参粒、几粒粉软栗子,甘苦与清甜集结,足料参汤拌饭就唔觉意食咗2/3碗珍珠饭。(注︰紫菜珍珠饭大大碗,煲得软糯但唔散烂,硬度适中。)传统炒粉丝︰烧酱甜度适中,炒粉丝弹牙入味。加上海量配料、蛋丝、椰菜、甘笋丝、肉粒、菇菌等,味道丰富。唯一系油份太多,好重脂腻饱济感,就算味道不错都难以完食。总结︰虽然食材唔系高级,但厨师调味方面却系有诚意,会按香港人口味而改变。主食份量多,女士需要共同分享,男士可以有丰富饱足感。性价比中级。
食物方面 - 人参鸡汤配白饭︰
中间酿入糯米饭,每粒都吸收所有鸡油及汤底精华。
(注︰紫菜珍珠饭大大碗,煲得软糯但唔散烂,硬度适中。)
唯一系油份太多,好重脂腻饱济感,就算味道不错都难以完食。
主食份量多,女士需要共同分享,男士可以有丰富饱足感。
性价比中级。