2022-10-11
睇咗某YouTuber介绍呢间位于大角咀大型商场Food Court入面嘅沾面店,抱住一试无妨的心态去试,行到店前果段路一直观察其他食客有冇享用呢间店嘅出品,沿途不乏支持者,有拉面有沾面,估唔到仲有丼饭选择,平日下午时间都有咁多人帮衬,质素应该有保证,我都放下心头大石。到店前睇吓餐牌,价钱相对其他拉面店相宜,六十零至八十零蚊已经有个沾面,由于唔肚饿关系,随便点咗个豚肉鱼介沾面试下,店员落单果时都冇其他师兄所讲咁差,都有问有答,咁唔好要求佢可以选择咩面条,咩汤底浓厚度果啲,呢度系一一欠奉,对拉面或沾面有要求嘅都系去番其他店啦。落完order比左个取餐器我,揾一揾位,坐低櫈都未坐暖,取餐器话都冇咁快响,心谂有冇咁快呀,见个餐正正常常,沾面汤底用石头窝装滚住上菜,汤底上面有大量鱼介粉,面嘅份量都唔少,配三块叉烧、两条笋、半只流心蛋、葱花同紫菜,望落卖相唔错。石头窝上可以保持汤嘅温度,不高有冇谂过会减低咗汤底水份,再加上大量鱼介粉,另到汤底更浓同时更咸,汤底捞起果时入面有角豚粒,算系有惊喜,不过冇惊喜嘅系都系好咸,补充一句我食完饮咗成支蒸馏水。配菜流心蛋、笋果啲问题都不大,问题在于主菜叉烧,调
落完order比左个取餐器我,揾一揾位,坐低櫈都未坐暖,取餐器话都冇咁快响,心谂有冇咁快呀,见个餐正正常常,沾面汤底用石头窝装滚住上菜,汤底上面有大量鱼介粉,面嘅份量都唔少,配三块叉烧、两条笋、半只流心蛋、葱花同紫菜,望落卖相唔错。石头窝上可以保持汤嘅温度,不高有冇谂过会减低咗汤底水份,再加上大量鱼介粉,另到汤底更浓同时更咸,汤底捞起果时入面有角豚粒,算系有惊喜,不过冇惊喜嘅系都系好咸,补充一句我食完饮咗成支蒸馏水。配菜流心蛋、笋果啲问题都不大,问题在于主菜叉烧,调味同口感出咗事,薄切,调味偏甜,带有火炙过嘅焦香味,有种似层相识嘅感觉,冇错,系啦,就系日本杯面附上嘅叉烧感觉。面就属于偏粗,要夹起都有难度(利申:本人非正宗揸筷子),未落汤前试一试,温度系冻嘅可能过咗冷河关系,食落都有咬口感觉,不过拉面落汤再拎上嚟唔会系热嘅感觉,挂唔挂汤都系其次,挂咗又真系好咸。
赛后检讨:环境冇问题,厨房店面干净,服务员态度Food Court我冇要求,只求效率,快真系好快,落order到出餐应该冇五分钟,呢间店真系行过心血来潮想平食拉面/沾面而又唔想排队的选择,始终附近有更好选择,专登去食就唔会啦。