餐厅: Harbour Grand Café
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2011-05-21 75 浏览
有幸得到OR送出嘅buffet voucher, 攞完之后直接去食,方便,不用再揾日子过海食一趟。地点唔难揾,落咗叮叮,再行7mins就到。个酒店大堂好靓,好grand,楼底又高。未够十二点去到,无得入住,尚未准备好。等到差唔多12点,见有几个师奶入咗,于是我地又去问吓入得未。个经理话其实未开始,不过俾我地入去坐住先。安排坐喺窗边位,个view 几正,望住个海。不过就较晒同较热。不过服务员都好醒目,佢问我野时,见我回答时眯晒眼,即刻话帮我落番个帘。场地都几大,望落食物种类好似好多咁㖞!等到12点多,就可以攞野食了~由于系Monday,所以人唔多,唔迫,攞野食又唔识排队。冷盘有蟹脚、青口、虾同蚝。试咗蟹脚、青口、虾,蟹脚解冻唔掂,好多水,味道虽唔会太咸,但肉质好鞋。青口一般,唔算新鲜,又细只。虾ok,大只又爽口。仲有好多款cold cut, smoked salmon, parma ham 之类,不过不失,但唔算特别。刺身、寿司就摆到同冷盘分得开一开,仲要摆近大门口。寿司卖相麻麻,仲要摆到去大门口,感觉唔太卫生。不过刺身就几好,新鲜,salmon 肥美。汤有中、西汤。中汤系雪耳煲猪展之类
地点唔难揾,落咗叮叮,再行7mins就到。
个酒店大堂好靓,好grand,楼底又高。
未够十二点去到,无得入住,尚未准备好。
Thanks Openrice
环境舒适
nice view
场地都几大,望落食物种类好似好多咁㖞!
等到12点多,就可以攞野食了~
由于系Monday,所以人唔多,唔迫,攞野食又唔识排队。

冷盘有蟹脚、青口、虾同蚝。
青口一般,唔算新鲜,又细只。虾ok,大只又爽口。
刺身寿司就摆到同冷盘分得开一开,仲要摆近大门口。寿司卖相麻麻,仲要摆到去大门口,感觉唔太卫生。
不过刺身就几好,新鲜,salmon 肥美。
冷盘
刺身、天妇罗不错,蒸鱼最正
汤有中、西汤。中汤系雪耳煲猪展之类,够火喉,浓郁。西汤系杂菜汤,多料,不过不失。

热盘种类都多,咖哩都有三款;有羊架、蒸斑块、蕃茄煮长通粉、柚子排骨、白汁mushroom炆牛肉、天妇罗、烧味、炒金边粉、凉拌牛展、拍青瓜、凉拌海蜇等。
柚子排骨好好食,好强柚子味,又多肉,唔会太多肥膏。
蒸海斑好好食,不过refill 后嘅鱼唔同咗,第一次𠮶d超正,好鲜好爽口。应该系青衣鱼柳。第二次𠮶d就似饮宴嘅海斑,肉质都好,不过有少少腥。
天妇罗正,炸嘅水准虽然一般,但佢个汁挽回不少分数,好配合个天妇罗。
凉拌海蜇ok, 不过有点韧,牛展就干身咗少少。
丰富~
仲有即煮粉面,通常我都会食两碗。
有河粉、金边、油面、米粉、乌冬等。
配料有虾、青口、鱼旦、狮子狗等。
第一碗要了虾米粉,由于系隔咗一阵去拎,拎嘅时候已经有汤,仲系清汤。个清汤清如水已知不妙,无错,的确系无咩味道,仲清过自己屋企煮。
第二次,师傅煮紧时,即刻问系咪有第2款汤,佢话仲有喇沙。
早讲啦,如果有喇沙我一定会拣喇沙啰!
喇沙好过清汤多多声,够浓味,有椰奶味,亦辣辣地好好食。米粉soak 晒喇沙汤,够味。
即煮粉面配牛展
甜品lu~~~~~~~一向我都唔好甜品,亦唔会投放太多quota 落去。
但今次食完咸野之后,都未算好饱,仲有位食甜品
个choclate cake 卖相得,味道都得,中间有层raspberry jelly, 酸咪咪,夹埋个cake一齐食不错。
movenpick ice cream, 原本好大期望,谂住会好好食啦...点知,佢地个冰柜唔够冻,d ice cream 毕嘅时候已经似软雪糕状,未攞到埋位已经溶...O mouth....溶得超快。
movenpick ice cream 又超甜,甜到喉咙痕。
waffle 反而好食,脆脆地,又唔太甜。
movenpick, 溶得太快,也太甜
原来除咗果汁任饮之外,仲有餐茶。
要咗冻柠茶,几好饮㖞,够冻又够茶味。

环境舒适,可以慢慢叹,认真唔错。
环境舒适
nice view
Thanks Openrice
丰富~