2022-05-26
Fûhn地址:铜锣湾骆克道459-461号The L. Square 1楼阴晴不定嘅春天🌦️居然今次会误打误撞入咗间超好食嘅越南餐厅,而且价钱仲好亲民,服务又好添,绝对系会令你一试难忘😍。顺化汤粉(辣另上)🍜 $128上菜比佢大碗吓亲,份量绝对系二人美式份量🤣。第一啖饮落去已经饮到汤底鲜甜浓郁牛骨味, 又唔会好咸,绝对饮得出系真材实料咁煲😚,系咁饮都唔怕会口渴。汤粉配料包括有黑毛猪、猪手、扎肉、牛展、鸡丸。个人最钟意系鸡丸、黑毛猪和猪手🥰,猪手弹牙半肥瘦,肉质够淋够入味😋;鸡丸软硬适中超有嚼劲,爽口弹牙,而且鲜香味浓,正😎;薄薄黑毛猪肉质好嫩,肉同脂肪分布好均匀,而且口感爽滑入口即溶,真系超级高质,正🤩🥳😍!香草焗牛筒骨配3片法包 🐮🥖 $108 坊间绝对较为少见嘅大大条牛筒骨登场,牛筒骨烤得好香😇。将香浓油脂牛骨髓配上香草搽系脆卜卜嘅蒜蓉包上,真系好惹味好香脆,味道令我一试上瘾😛,真系好满足,正!特上小食拼盘 🍱$198呢个拼盘份量十足,一个价钱已经食到蒜蓉牛油鸡翼🐥、春卷、手打炸虾饼🦐、🐷扎肉粒、椒盐软壳蟹、鸡肉串,好岩有选择困难嘅我🤣。唔好睇佢好似好平常咁,其实佢样样野都好好好好食
顺化汤粉(辣另上)🍜 $128
香草焗牛筒骨配3片法包 🐮🥖 $108
特上小食拼盘 🍱$198
呢个拼盘份量十足,一个价钱已经食到蒜蓉牛油鸡翼🐥、春卷、手打炸虾饼🦐、🐷扎肉粒、椒盐软壳蟹、鸡肉串,好岩有选择困难嘅我🤣。唔好睇佢好似好平常咁,其实佢样样野都好好好好食,当中我最难忘系鸡翼和炸虾饼。第一次觉得牛油鸡翼咁正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻,牛油鸡翼好香牛油再加少少蒜味而且炸到外脆内嫩滑,啖啖都好香口,正🤤!虾饼真系好好正,虾饼炸到外脆,入面充满好好好多弹牙手打虾肉,仲要食得出好重鲜虾味,正🤤👍🏻!
软壳蟹牛油果沙律 (是拉差沙律酱)🥗 $128
炸软壳蟹牛油果沙律卖相相当吸睛,真系估唔到会有咁大只炸软壳蟹😍。软壳蟹炸得好松脆,而且咬落仲有啖啖肉添又唔干又唔油腻,再配上新鲜牛油果、沙律菜同酸酱一齐食,酸酸甜甜😋,好fresh好鲜好开胃,正😚😜!
越南西贡啤酒 🍺 $42 + $8咸柠檬
啤酒泡沫丰富持久,啖啖都饮到麦香味,甜甜地唔会苦🤪。如果再加上咸柠檬,啲啤酒味口感会仲更强更香更丰富细腻😏。
#nicefoodie铜锣湾