2018-01-30
难得星期六放假,今次不孝没带娘亲,而是跟异性朋友到观塘工厦食brunch,实在太耐冇食,上一次经已是五年前跟前度去食…….望左个餐牌,毫不犹豫叫个9号餐 - Full Day Breakfast~等紧食的时候,望住台面呢樽水,一樽放了薄荷叶的水,感受很深(原因稍后开估)。 唔知系咪d水冇浸住薄荷叶,所以唔多觉有薄荷味相信有去过泰国的朋友,都应该认得出呢杯就是泰式奶茶,因为佢的色泽特别与别不同。特意加$5叫一杯来重温泰式口味,饮落虽然冇响泰国饮咁甜,但茶味较香上菜了,拎住餐牌逐样对下系咪齐晒先,发现少左我个二奶:大啡菇! 正当想叫侍应埋黎时,幸好朋友叫我check真d,原来我个二奶比只奸夫温泉蛋坐住左。所以话,男人千祈唔好衰冲动,而女人又真的比男人更细心更有耐性……逐样简评一下自家制鹅肝鸡肉批: 鹅肝同松露虽然份量唔算多,但细细啖食落都已经有浓郁香味,味道都OK夹大啡菇: 叫得做我二奶,我当然对佢情有独钟。我好小心咁连埋只奸夫温泉蛋一齐切,怕切得太粗鲁会搞到d蛋黄流到周围都系。切开一半,连埋菠菜温泉蛋一啖过入口! 原来奸夫同二奶搞埋一齐,系咁鬼开心。最衰我摊到最后先食,略嫌冻左些少,否则
逐样简评一下
大啡菇: 叫得做我二奶,我当然对佢情有独钟。我好小心咁连埋只奸夫温泉蛋一齐切,怕切得太粗鲁会搞到d蛋黄流到周围都系。切开一半,连埋菠菜温泉蛋一啖过入口! 原来奸夫同二奶搞埋一齐,系咁鬼开心。最衰我摊到最后先食,略嫌冻左些少,否则我可以更加感受到他们的激情~
菠菜: 正常的味道,个人认为份量可再多一点,又或者试下用豆苗?
63度温泉蛋: 比我切开左一半,蛋黄仍保持半流心半凝固的状态,如果是64度,系咪会流得劲d?
火腿: 薄薄的,我几钟意食,食剩一半用左黎夹牛角包
。鸡肉肠: 我估应该是较浅色果条吧,正正常常没有特别
。猪肉肠: 我比较喜欢深色呢一条,比较少机会食到佢,味道较鸡肉肠浓郁,男人都系钟意浓味野
。烟肉: 唔知点解我食过几间餐厅都系咁,块烟肉比较干身带一点硬,咸味适中
薯饼: 好食过M记,因为我钟意佢够脆!
。烧蕃茄: OK的,唔酸,不过细旧左d
酸椰菜: 呢个真系唔错,酸酸甜甜,连埋沙律一齐食,食完一啖肉就食一啖菜,够清新又醒胃
。西柚沙田柚沙律: (同上)
。牛角包: 个包够松化,我钟意。你唔好睇佢个顶好似深色左,食落完全冇㶶味的
总括黎讲,是价钱合理的Full Day Breakfast~ 我应该会再帮衬的。
—————————————————————
好了,系时候讲下,点解我望住樽薄荷叶的水咁感触……. 唔知大家有冇留意佢樽套上的英文,好细只字果一句: Tomorrow will be sexy~ 意思就是明天将会是迷人的、美好的。 我好钟意d餐厅有励志、正能量的祝福,特别是身为独有毒食的自己,食完呢餐,对将来的感情生活,仍是有期望的!!!!!