The Praya价钱💲: restaurant week ~$700/人好味程度😋: 4.5/5服务🍴: 4.5/5环境🗾: 4.3/5性价比🥢: /回头率😚: 4.3/5-祝大家新年快乐、身体健康、食极唔肥、🐉年行大运🧧 新年梗系要同d长辈食中餐啦!龙年第一post的呢间新派中菜,望到海,菜式特别又好食,侍应服务好又热情,招呼长辈一定唔失礼!呢餐已经系上次restaurant week食但都仲系印象好深❤️-✅✅陈年花雕醉蚬。d蚬好大只,肉好饱满。细嚼下会渗透出花雕酒的甘甜酒香,出色😍-🆗葱油饼。呢个比较一般,有d油腻。但炸得好脆,口感就好似炸韭菜盒子咁。除左入面有葱之外,面头都有一大堆葱白,增加葱香。沾d 腐乳sour cream食冇咁干又冇咁腻,呢个配搭都好ok😯-✅✅凤肝金钱鳝。用白鳝取代一般用的冰肉,做到冰肉的肥美感觉,又多左一种爽脆的口感。油脂满溢的白鳝加鸡肝串起去烧,好蜜味,又带㶶边,超级出色🤤配小小红白洋葱加墨西哥辣椒包住sourdough薄皮,将经典的金钱鸡菜式完美变化🥹🥹-✅✅潮式卤水牛五味。有唔同部位,卤得好入味的。反而比起上来萝卜就比较普通。牛舌薄得来入味,牛筋
The Praya
价钱💲: restaurant week ~$700/人
好味程度😋: 4.5/5
服务🍴: 4.5/5
环境🗾: 4.3/5
性价比🥢: /
回头率😚: 4.3/5

✅✅潮式卤水牛五味。有唔同部位,卤得好入味的。反而比起上来萝卜就比较普通。牛舌薄得来入味,牛筋骨胶原满满又弹。仲有几个牛腩的部位,有个系又软腍又有牛香的。但个卤水汁系香但唔会咸,同埋有啲花椒八角的香气😆

✅✅咸柠檬榄菜烤咸鲜马友。马友厚肉,鱼肉滑嫩紧致🤩烤到鱼皮脆脆,呢条鱼本身就好好食👍🏻咸柠檬酱汁裹系皮层上面,咸酸咸酸,有种怀旧感觉又清新d,系个估唔到的配搭!

✅照烧头抽鸡。三黄鸡特别肥美,鸡肉嫩滑,连胸部分都唔干。豉油鸡皮够色水又够味,上皮做得唔错。
✅✅核桃费南雪配咖啡雪糕。费南雪烤得外脆内湿润,充满浓浓的核桃味😋 旁边的咖啡雪糕好creamy好rich,一齐食好似饮紧杯咖啡+食紧个小点心咁。

✅✅姜汁蕃薯蛋卷。rollcake里面包住cream、蕃薯蓉,仲有淡淡姜味,好似食紧一个变奏版的番薯糖水。蛋糕卷湿润加埋天然番薯蓉甜度都唔会太高。个人就几钟意🤭

好满足!连麻麻地中菜的朋友都觉得ok!同埋都有轻轻试过佢哋的cocktail,有啲花香都好好饮🤩侍应好热情,服务好好。