《特制和牛🐮沾面🍜》香味 (4/5) - 沾汁嘅香味非常够,主要闻到嘅系鲣鱼汁,同少少黑椒嘅香味,相当好闻,令人马上流口水。沾汁 (4/5) - 浓稠度够,味道有d似日式寿喜烧汁同西式烧汁嘅混合体,咸度我觉得刚刚好,完全系我理想中沾汁嘅䶢度。顺带一提,个沾汁系颇甜,唔系一味斋咸,可能因为佢想呈现寿喜烧汁嘅风味。牛肉味唔算好强,但都算有。而且,沾汁入面都颇多料架㖞,有唔少牛肉粒。面条 (3.5/5) - 中太面与太面中间啦,都算粗。个面睇落系加左颇多比重嘅全粒小麦粉,麦味都算够。不过呢,佢个碱水味系颇重,如果唔喜欢碱水味嘅朋友要注意返。挂汤方面,因为本身个汤都够浓稠,所以效果都几理想。沾晒d面落去食就刚刚好,先系甜味,咸味,鲣鱼味,再牛肉味。配料 (4/5) - 是咁的,既然叫得和牛沾面,块和牛理所当然系主角。然而,块和牛系非常之西式,极之似会响西式自助餐入面,即叫即切𠮶种牛扒🥩。肉质系嫩滑,有少少烟熏过嘅味道,牛肉味系够。如果以和牛嘅期望去食,可能会有d觉得格格不入,不过因为明显地嘅间店系食 fusion,所以我认为和牛部份算唔错,而且有两大块,交足货。估佢唔到嘅系,除左和牛外,最好食
《特制和牛🐮沾面🍜》
特制和牛🐮沾面🍜

而且,沾汁入面都颇多料架㖞,有唔少牛肉粒

估佢唔到嘅系,除左和牛外,最好食嘅系荀同椰菜

先讲,我大胆地讲,佢系我食过所有荀当中最好的!非常,系非常地脆口,荀味浓郁,而且,完全冇渣,真系经一事,蔡一智,原来荀都可以咁好食!

再来系椰菜,非常爽脆甜!如果你有睇黑白大厨,安主厨最睇重嘅系咩?就系蔬菜嘅生熟度,呢堆椰菜完全系完美呈现椰菜应有嘅美味,掂呀!!
椰菜

溏心蛋部份,跟半只,真系有d小气,咁贵嘅定价,竟然跟半只蛋!味道都够,蛋白有入味,主要系味醂嘅味,蛋香系够嘅。不过如下图,生熟度有d偏熟,我唔太钟意,生少少会更好。

海苔部份,系差!斋睇个样,以为佢好劲,但,又腍又靭,就咁食系咬唔开!个海苔冇为左碗面加添任何分数,极其量只系打卡会靓d。

到最后,加埋汤,享受埋拉面状态下嘅口感同味道,我系 enjoy 食到最后一刻,清晒!

整体 - 值得推荐 👍👍👍👍 不过大前提系,你要知道佢系 fusion 风味,唔系斋和风,而且定价稍贵。

顺带一提,可能系 SOP,厨师上个面嘅时候,会做个动作,好似以下幅图咁。不过厨师系一个菲律宾籍嘅大姐,我当时感觉系:快d放低碗面啦。有d老尴。
2024-10-24
特制和牛🐮沾面🍜