唔知由几时开始流行食沾面🍲,最近都开多咗好多间食沾面嘅舖头,尖沙咀厚福街前排又开咗一间,仲推出咗最新口味嘅极上Raclette芝士龙虾沾面🧀🦂,为食嘅我又点可以唔去试下呢......😁😁😁谂住早少少去无咁多人,但点知未到夜晚6点钟都全店爆满,认真架势。😎嚟到呢度当然要必点最新菜式,极上Raclette芝士龙虾沾面:上台时已经够晒吸睛,大大只波士顿龙虾🦂,食落啖啖肉,龙虾肉爽口又弹牙,上面铺上传统瑞士Raclette cheese🧀🧀,又香又浓,「芝」味十足。而配料仲有半熟蛋、紫菜同竹笋,卖相已经够晒睇头。沾面故名思义系将面同汤分开上,龙虾汤用石锅上碟,上台时热辣辣,好似温泉咁,啲汤不断涌上嚟嘅感觉,望到都流晒口水。汤底除咗有龙虾之外,仲有腩肉,听店员讲个汤煲咗成4-5个钟,汤底有超浓嘅龙虾味,腩肉又完全吸收晒龙虾汤嘅精华,好入味又稔滑。西式芝士龙虾配日式沾面,非常特别。食沾面其实有多种食法,首先,将青柠汁或七味粉加入沾面,将一小撮面放入汤中浸一浸,如果啲汤变冻,可要求店员换一个热石碗,最后请店员加入木鱼汤喺汤,一啖饮晒去,正呀!另外仲叫咗个石烧芝士饭,同样用石锅上,饭上面铺咗烧到微微金

极上Raclette芝士龙虾沾面

石烧芝士饭

另外仲叫咗个石烧芝士饭,同样用石锅上,饭上面铺咗烧到微微金黄嘅芝士,一口芝士一口饭
,食到底仲有啲饭焦香,仲可以将饭加入埋个汤度,变做汤饭,咁又多一个新食法。

未试过沾面嘅你,真系不容错失
2019-05-12
极上Raclette芝士龙虾沾面