2018-07-17
平时饮茶都系同父母系假期早上饮,去嘅茶楼都系屋邨或者附近商场嘅酒楼,甚少去一啲专食点心嘅餐厅。今次一试就试啲再特别啲嘅,有fusion成份嘅点心店~位置方便好近深水埗地铁站,要小心俾外面嘅档口遮住miss咗门口。下午茶时分去到,已经有几枱顾客食紧,有时常饮茶嘅年长一辈,亦有我呢一辈嘅后生仔非油炸脆脆虾多士呢个系其中一个有挂图片系墙嘅点心,咬落唔会成口油,外脆内软,虾肉部分唔孤寒,每一个位都舖咗虾肉👍🏿 蟹子烧卖(2个)两粒都比平时大粒咗多肉咗,外面层皮够哂薄,咬落唔会太干身有肉汁👍🏿蒜蓉蒸开虾边饭分量足够,差不多有10几只虾,上面铺满晒蒜蓉,啲饭食落充满虾嘅鲜味,自己钟意再加啲豉油会令到个味道更出更好味!韩式辣酱炒肠粉第一次食呢啲fusion菜,出到嚟个效果又几好,平时食炒肠粉系用甜酱,而韩式辣酱就同甜酱效果类似得来加埋辣嘅效果,味道更丰富!XO酱炒萝卜糕呢个最赞!外面真系煎得好脆好香,入面个糕唔会太硬太实,仲有啲萝卜粒增加口感,每一粒嘅size啱啱好一次过放入口百里香小笼包小笼包嘅馅好足料,虽然细细粒,但成旧都系肉,无乜空气,啲肉咬落有汁唔会好干身一碟点心都系十几至三十几蚊,价钱相宜
非油炸脆脆虾多士
蟹子烧卖(2个)
蒜蓉蒸开虾边饭
韩式辣酱炒肠粉
XO酱炒萝卜糕
百里香小笼包
一碟点心都系十几至三十几蚊,价钱相宜,份量唔细,两个人或者一班人嚟食都可以