2016-09-28
因为皮肤敏感,有好多野都唔食得难得朋友聚会又想出来,于是朋友们简了素食店,比较多野食我可以食到:)我地都系第一次来六和食素,意想不到原来素食都可以咁美味,而且还原度什高XDD由于晚饭时间,人流比较多七点半左右都等了差不多十分钟才有位。落order后不久就上菜,速度都几快~先来了手撕鸡和鸡丝粉皮。手撕鸡:比我们想像中有点出入,以为会像「真。手撕鸡」白雪雪味道不错,不觉感觉不太像手撕鸡。鸡丝粉皮:反而鸡丝粉皮跟出面上海菜的很相似!口感和味道都很像,上加够多芝麻酱,鸡肉又几似真肉咁,好好味。鲜竹卷拌娃娃菜:呢个鲜竹卷超好味啊好味到我地抢黎食~逆先鲜竹唔会太厚,薄薄地包住好多馅料,加埋D汁好入味,成旧鲜竹卷都好丰富!娃娃菜亦煮得够淋,甜甜地都几新鲜,有谂过再叫多碟,不过最后还是叫左几多菜或试下。菠萝咕噜肉:菠萝甜甜的,咕噜肉亦做得好像真(味道和口感都好似样)唔讲唔觉系素黎,又系好快清晒啦~沙窝云吞:云吞几好味,不过奇怪在个汤好重既胡椒粉辣。似饮胡椒猪肚汤咁(还是真系上错了?)我和几位不能吃辣的朋友饮得比较辛苦吃到辣的朋友会觉得不错!福建炒饭(走蛋白):因为我不能吃蛋,而呢间店有得走蛋,好方便~
难得朋友聚会又想出来,于是朋友们简了素食店,
比较多野食我可以食到:)
由于晚饭时间,人流比较多
七点半左右都等了差不多十分钟才有位。
落order后不久就上菜,速度都几快~
先来了手撕鸡和鸡丝粉皮。
味道不错,不觉感觉不太像手撕鸡。
唔讲唔觉系素黎,又系好快清晒啦~
吃到辣的朋友会觉得不错!
即使走了蛋,炒饭依然好味。材料够多,味道又不会淡,所以都好岩口味!
最后我们还是想试试吃特别d既素食~
于是忍不住叫了素寿司和素刺身。
味道淡淡的,的确有少少似三文鱼味。做到呢个地步已经觉得挺神奇XD
真系好似食梗日本寿司咁XD
整理感觉这间素食店,做工和味道都很用心,大部分都真系跟肉食很像。
而已多款式选择,价钱亦算公道,
有机会会带屋企人一齐来食,我谂佢地都会很喜欢!