2024-04-24
📌 Seoulmate - 将军澳澳南海岸唐俊街23号MONTEREY Place 地下G25B-G26A号舖🗓(20/4) 星期六 ⏰ 下午1点左右 💈特式:苏眉唔系鱼,系一间环境一流,食物有创意,混合中西日韩文化的cafe,今日放假去到将军澳行下,见到呢间门面同店内装修都好精致嘅cafe,就系佢度食个brunch。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:虽然餐厅系韩式cafe,但食物种类好多,而且外型十分有创意,不少食物仲蕴含多国元素,而家等我同大家讲下🇰🇷味道先。😠🗻烟雾弥漫乌卒卒火山章鱼蟹肉明太子炒饭 $1️⃣6️⃣8️⃣ - 打开menu见到呢个乌卒卒愤怒样火山,真系好可爱,但系落order就有d困难,因为佢个名真系好长🤣。上枱时系会有个烟熏罩冚住,焗住d烟熏味系入面,一打开真系同个名一样咁「烟雾弥漫」,个愤怒火身身系用蛋白焗制,上面有只日本生鸡蛋,火山内部就系章鱼蟹肉明太子炒制嘅炒饭,饭底都几干身同炒得香,几款材料之间嘅配搭亦都几夹,推荐。🐱👂香煎北海道带子海鲜龙虾汁猫耳朵 $1️⃣6️⃣8️⃣ - 另一个主菜就拣咗呢个龙虾汁猫耳朵,平时猫耳朵意粉都唔多地方有得食,所以就系众多选择中拣左佢,
🗓(20/4) 星期六 ⏰ 下午1点左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
🐱👂香煎北海道带子海鲜龙虾汁猫耳朵 $1️⃣6️⃣8️⃣ - 另一个主菜就拣咗呢个龙虾汁猫耳朵,平时猫耳朵意粉都唔多地方有得食,所以就系众多选择中拣左佢,佢地个海鲜龙虾汁非常香浓,猫耳朵质地烟靭之外亦刚刚好做到挂汁作用,两者相得益彰,除左厚肉又新鲜嘅北海道带子,仲有虾/蚬/鱿鱼,整体好高质。
🥚五味玉子烧 $9️⃣8️⃣ - 仲叫左个小食玉子烧,共有五串唔同口味,望上menu就话有芝士/烟苹果酱/明太子酱/青芥末酸奶酱/神秘酱共五种口味,但有一两条我都搞唔清系咩味道,不过每款都同玉子烧好夹,唔通玉子烧真系可以咁百搭?欢迎大家自己嚟挑战下自己个味蕾。
🍰马卡龙甜品拼盘 $1️⃣4️⃣8️⃣ - 个甜品拼盘真系应有尽有,除咗马卡龙之外,仲有云呢拿雪糕/焦糖香蕉/朱古力榛子蛋糕/韩国米酒制提拉米苏,再加上生果及棉花伴碟,一次过可以食到多款不同嘅出色甜品,而且视觉效果十分靓,色彩缤纷,好似欣赏紧一件艺术品感嘅感觉。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 话明系韩式Cafe,咁饮品方面一定系劲多选择,仲有米酒/烧酒/啤酒等等,而且款款都有心思同创意,我地拣左,洛神花冰极熊西柚白桃梳打同蝶豆花冰极熊柑桔梳打,两款都有只冰熊浮系面,除左可爱之余仲系一流打卡位,慢慢睇住佢溶化仲好治愈,味道方面都唔错,唔会太甜,仲好有夏日消暑feel。
🍽环境:餐厅坐落近海旁,户外景观唔错,而且仲系Pet Friendly嘅餐厅,室内位置都几多,而且宽敞,除左大厅有两个特式嘅秋千设计卡位,仲有两间透明玻璃间隔类似厢房嘅坐位,增加一点点私隐度,环境亦十分明亮干净。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:职员态度好亲切,入坐时极之细心同客人介绍餐牌,另外因为餐厅用QR Code落单,店员亦会提醒系统内会有餐厅外的期间限定食物,可能主要客人都系来自将军澳区住宅,所以见职员同大部分客人关系都好好,有倾有讲。
💰💸价钱:价钱虽然唔可以话好平好抵食,但食物质素真心唔错,又有心思,而且仲好有特式,餐厅环境又靓,所以佢都值得收呢个价位。
🐲💬总结:我真系好少去到将军澳,但如果下次仲有机会,都想同朋友再嚟帮衬,因为佢menu内仲有好多好吸引嘅菜式我都好想试。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️❣️