2020-05-28
今日嚟到呢间UO N食一个特别嘅Tasting Menu Winter on fire12道菜👀,呢间餐厅除咗可以饮到传统日本清酒之外,仲有特别嘅梅酒🥰。佢既梅酒系选用嘅日本一年一度当做嘅青梅,所以一年只会入一次,卖完即止😁。。1海草鱼子配Sparking Water用海草制成嘅鱼籽,食落感觉好Fresh,同真嘅鱼子冇乜分别😋,先食一半感受下特制鱼子既口感,然后再将剩低嘅倒落去sparkling water,脆脆嘅鱼子同sparking water一齐入口,口感前所未有嘅新奇🤩。。2陈皮梅温泉蛋沙律陈皮青梅食落酸酸咸咸,放落温泉蛋沙律上面,再将温泉蛋搞开佢一齐食,味道中和层次升华,作为前菜非常之开胃👍🏻。。3烟熏鸭胸配鹌鹑蛋好靓嘅一道菜,鸭胸熏得好入味,咬落好嫩,仲加上鹌鹑蛋同豆苗fusion得黎又得意又好食😆。。4刺身四点盛当中最期待嘅系黑䲞同油甘鱼😍,四种刺身可以食到丰富唔同四种嘅口感,有软嫩口感,亦都有厚实既 层次一层一层甘上,好享受☺️。。5海鲜啫喱废佬汤海鲜包左系啲啫喱入边,好靓好值得打卡,而个废佬汤,味道好清新清甜唔会话太咸😛。。6豆皮包海胆细细旧好的色可爱🙈,薄薄的豆皮包住
1海草鱼子配Sparking Water
2陈皮梅温泉蛋沙律
3烟熏鸭胸配鹌鹑蛋
4刺身四点盛
5海鲜啫喱废佬汤
6豆皮包海胆
细细旧好的色可爱🙈,薄薄的豆皮包住好够份量嘅海胆,本身既味道都已经好鲜,再加上几滴豉油,令到整体嘅味道感觉更上一个层次😋。
7梨泰院
好特别嘅一个碟盘,中间既菜系用包菜包住烧三文鱼,包菜嘅清新同小三文鱼嘅味道完美咁融合一齐,好夹👍🏻。
8食用告票
牛上边放咗一张食用纸,盘底嘅装饰第一个禁止停车牌同一架车,好靓嘅一碟菜😄。另外特别建议大家记得食牛肉嘅时候记得要同菠萝一齐食,本来已经好好味嘅牛肉再配上菠萝,简直系绝配呀🤩。
9香港人
豆腐皮包菠菜加豆腐酱汁 + 炸香鱼。先食炸香鱼,加上柠檬汁再沾少少咸,好香脆。食完重味既再食豆腐菠菜,清新既味道再将岩先炸鱼既咸香味调和😚。
10甜酸苦辣
脆脆嘅寿司带点辣味同甜味,食之前可以再落上少少苦涩的咖啡,最后再食酸酸既青瓜。短短的一道菜,就已经品尝左人生嘅甜酸苦辣,好味之余有好有意义😋。
11鱼虾蟹
有得食又有得玩,鱼虾蟹过年就见得多,估吾到食餐饭都可以见到,打开纸就见到热辣辣既肉,闻落已经好香,加上隔离睇落似牙膏既汁,酸酸甜甜几好味🤣。
12乐高啫喱
有甜就有咬口嘅啫喱,而且整到就同Lego一样,仲要同真嘅Lego放埋一齐,好有童年回忆😊。
13金菠萝
外型真系一个金色菠萝,外形好亮丽,而入面系菠萝冰加蜜桃冰,不过略觉得甜左少少。
14寒天
冻啫喱沾上柚子汁食,不过可能前两个甜品比呢个甜,食落吾太有味,不过不失。