2024-04-17
去完尖沙咀做facial,听朋友介绍尖沙嘴开左一间人气高企由韩国人主理嘅韩烧餐厅,决定试一试究竟何方神圣。上到去十分有气派,装潢门面非常干净企理,地方宽敞,以白色为主俾人一种办公室开party嘅感觉,店员亦十分亲切带笑容以韩文欢迎你,虽然我地得两个人,但仍安排坐四人台,好喜欢依度环境。前菜(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)落单后,餐厅随即用机械人送上八小碟,包括泡菜、腐皮、木耳、芥辣拌洋葱、辣蟹等等。每一款都各有特色,估计因香港人怕辣,所以泡菜冇韩国食到嘅咁辣。辣蟹十分新鲜,口感软化,十分开胃。亦都好喜欢各样凉拌小碟,小小的酸酸辣辣,立刻增加食欲,而且配搭埋稍后既主食,可以一解油腻。Pork Galbi 猪肋肉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)由于餐厅已事先腌制,因此肉质味道浓郁,蒜味非常特出,猪肉脂肪比例均匀,好软糯冇筋,即烧好惹味。平时好怕猪肉会烧得好鞋好多渣,但餐厅预备既猪肉就无呢个问既,肉质十分松软。另外好喜欢腌料既味道,香香甜甜,好配合猪肉味道。Galbi 调味牛肋骨肉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)跟先前猪肋肉一样用上特质韩式酱汁腌制,但今次牛的口感会更有弹性,薄烧嘅缘故会有外脆内软嘅口感,肉汁饱满,经专人主理让牛肉呈现最吸引
前菜(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
Pork Galbi 猪肋肉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
Galbi 调味牛肋骨肉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
跟先前猪肋肉一样用上特质韩式酱汁腌制,但今次牛的口感会更有弹性,薄烧嘅缘故会有外脆内软嘅口感,肉汁饱满,经专人主理让牛肉呈现最吸引食欲嘅状态。另外餐厅肉类都配上鸡脾菇做配菜,好配合肉类既味道,令主菜食得无咁单调,而且菇味香浓,丰富整餐烧肉口味。
Hanwoo Rib Eye 韩牛肉眼扒( ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
贵为餐厅其中一样最贵嘅食材,可见肉眼油脂分布均匀,色泽鲜艳,还有qr code介绍食材,让大家食得安心。店员还专程转换煎盘,用上牛脂肪抹面,再大火每面烧30秒至1分钟,煎好后,店员细心分俾我地。牛扒果然选材上乘,牛肉有著浓郁嘅牛味,每一片都满满肉汁,十分软糯冇筋,送饭一流。
Seafood Jeon 海鲜薄饼 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
不得不赞餐厅用左好多海鲜,有大量的鱿鱼、章鱼等等、还有种种配料,海鲜都好新鲜弹牙,煎饼煎得好脆好干身,大大碟好抵食!另外薄饼食得到唔系用大量粉浆开,而系好有口感,上菜时亦都热辣辣,好好味!
Budae Jjigae 部队锅 (⭐️⭐️⭐️⭐️💢)
部队锅加入了午餐肉、香肠、培根、年糕、公仔面等等嘅材料,虽然看似平凡,但汤底却令食材提升层次,甜甜辣辣的突出左每一样食材嘅口感同滋味,不太辣十分开胃!另外餐厅亦唔计较份量,个面底足够我同朋友食到饱,果然系韩国菜名物,必试!
GALBI TOWN 尖沙咀堪富利士道8号格兰中心1楼
👍出色味道