2017-01-22 1389 浏览
某日行过上环,朋友极力向我推荐,话呢间啲crepe好正,终于揾咗个星期五晚去铜锣湾分店食。喺openrice book咗, 餐厅店员特登打电话来确认booking,虽然miss咗个call, 留完言隔冇几耐,店员又即刻打返来,真系有啲太进取,可能真系好多人book挂。地方虽然细细地,但系装修几有心思,用咗好多航海、水手主题的装饰,灯光都好warm,寒冷天气下入来感觉几温暖。拣咗set dinner for two,  HK$498, 2 main courses, 2 desserts 加 2 drinks,抵过散叫。 首先上咗饮品,dry apple cider, 酒精几高,苦苦地,女仔饮最好拣sweet apple cider。装apple cider个杯如图所见,似碗多过系杯,冇杯耳,无法优雅地饮,反而好似古代饮酒咁,要好豪爽地端起个碗,顿时有种 “店小二,上酒...干了”嘅感觉。朋友叫咗杯homemade pineapple & coconut water   drink,结论系pineapple drinks 通常都好似饮紧罐头菠萝水,伏伏哋。Galette同 crepe 其
Cup apple cider (dry)
La Piano
Galette同 crepe 其实系一咸一甜嘅pancake。 呢个 galette 用咗烟三文鱼,菠菜,鸡蛋加creme做馅,馅算正常,菠菜淡咗啲,可惜个皮煎得过火,带有苦味
,影响成个galette。
lobster pasta
龙虾意粉好有惊喜,龙虾肉好弹牙,酱汁酸度恰到好处,而且意粉硬度适中,

食完主菜,已经饱饱哋,但店员好勤奋地即刻帮我地换碟换餐具,因为要上甜品
Le Defi
Caramel 之最! Caramel ice cream + caramelised banana + salted butter caramel! 好好味,虽然充满caramel,但未至于太甜。份量好大,我同朋友分来食,都觉得有少少滞,食到一半,店员已经送来另一份crepe, 我个胃有D应接不暇。
La Sexy Suzette
La sexy suzette: Mango Sorbet + lemon cream, 再淋上橙酒,店员用火枪点火 , 呢度系影相位,可以睇住蓝色火焰将啲  cream 溶化,好靓。
 虽然我真系好想休息一下再食,不过个mango sorbet等唔到,唯有再下一城。希望店员下次可以体贴啲 ,问下我地系咪要一次过上晒啲甜品
Mango sorbet 的甜,lemon cream 的酸,橙酒淡淡的苦味,lime的香味,再加一口crepe, 交汇融合出多层次的味道,作为呢个晚餐的完结,绝对系perfect。
2017-01-13
lobster pasta