2010-08-02
今次同三位旧朋友好耐无见面, 我地就去左新开张既泰肥牛食饭众会, 大家都觉得食物质素都唔错, 我觉得呢间泰菜馆既菜式系唔同其他传统泰国菜, 我地仲见到有好多新鲜游水海鲜, 菜式多变化, 无咁闷当天开饭, 我地试左好多款泰菜, 我地坐低先来一个椰青,香甜又多汁,生虾刺身:冰镇花竹虾去壳开边, 味道鲜甜,虾身够干爽脆及透明,再蘸以泰式酸甜酱汁味道更佳 烧花甲 : 一定要食,价钱唔贵又新鲜,加上秘制青柠调味汁带出花甲鲜味, 食落去,唔停得黄酒火焰虾 : 黄酒火焰虾, 系即场喺你面前整, 可欣赏厨师现场炮制过程, d 虾仲跳下跳下, d 火又烧下烧下, 好得意呀.... 如喜欢有酒味既食物, 建议试下火焰虾..............劲入味!, 另外仲要赞既系佢个汁, 有好香酒味, 食落唔会太辣, 所以好多唔食得辣既朋友都食到津津有味, d虾又鲜甜,又爽口, 正呀!!!盐烧红鱼 : 条鱼加埋d香料一齐烧, 外面烧到好干身,好香, 但入面就好有肉汁, 1d都唔"un", 配搭秘制调味汁,食落口真系好惹味好香口, 4个人劲快已经扫哂成条鱼, 泰式炒椰菜苗 : 唔油, 够镬气, 炒得很爽口青绿软谷
泰式炒椰菜苗 : 唔油, 够镬气, 炒得很爽口青绿
软谷蟹沙律 : 呢个正呀, 配合铺面既甘笋丝、生菜丝及酸汁好味, 好fresh, 酸酸嘅沙律好醒胃,值得一试! 份量唔少, 好抵食
牛油蒜蓉包 : 蒜蓉包真系唔普通,好香牛油同蒜蓉味,又厚又大件, 仲有好多蒜容在表面, 好食过P记既多多声。又唔系太贵,好正要亲热食, 加埋咖哩汁好开胃, 可增加食欲正, 未食完都要夹下一块啦
芒果黑白糯米饭 : 到最后紧系要甜品啦..个芒果黑白米饭好烟韧. 芒果肉大大粒又鲜甜, 糯米热热的够烟韧, 同出面𠮶d好唔同, 饭是暖暖的, 而椰汁也是暖暖的送上, 唔错的一款甜品.
整体都非常满意, 食物上得好快, 而且份量十足,员工态度热诚, 服务都唔错,我地食得舒服, 唔驶惊食食下俾人赶, 是不错的一间泰国餐馆